Som ägare av en villa kommer du att erhålla kompensation enligt beskrivningen här. Målet är naturligtvis att kompensationen ska vara så rättvis som möjligt. Här finns allt du behöver veta inför försäljningen och hur processen går till, från det att vi tar kontakt med dig tills du flyttar in i din nya bostad.
Vi förstår att du har många frågor angående samhällsomvandlingen och hur den kommer att påverka dig. Vi kommer att göra vårt bästa för att svara på dina funderingar om tidpunkten för påverkan, möjliga flyttalternativ och hur själva flytten kommer att genomföras. För att stödja dig under hela processen kommer du att ha kontakt med en av våra samhällsomvandlare. Deras roll är att vägleda och bistå dig genom de olika stegen i samhällsomvandlingen samt vara en kontaktperson för dina frågor och funderingar.
I god tid innan gruvbrytningen påverkar din fastighet och nuvarande bebyggelse kommer LKAB att informera dig om när du kan förvänta dig att bli påverkad av samhällsomvandlingen. Vi tar kontakt med dig och bokar in det första mötet för att planera din flytt
En oberoende fastighetsvärderare kommer att göra en marknadsvärdering och bedöma värdet på varje fastighet. Det görs även en funktionsinventering där fastighetens skick och funktion inventeras. Värderingen tar hänsyn till individuella skillnader och faktorer som påverkar marknadsvärdet. Resultatet av inventeringen kommer att användas för att bestämma ersättningen för dig som sakägare om du väljer att köpa ett nytt hus.
Malmberget: Fastigheten värderas som om den inte påverkas av samhällsomvandlingsprocessen. Det innebär att den värderas som en jämförbar fastighet i Gällivare.
Kiruna: Fastigheten värderas som om den inte påverkas av samhällsomvandlingsprocessen. Det innebär att den värderas som en jämförbar fastighet utanför påverkansområdet i Kiruna.
När värderingen och funktionsinventeringen är klar får du möjlighet att välja mellan de ersättningshus du erbjuds eller ersättning i pengar baserat på den genomförda värderingen.
Du kan välja mellan:
Du kommer att bli erbjuden ett ersättningshus som är likvärdigt det hus du har idag. Funktionsinventeringen ligger till grund för vilka husmodeller du blir erbjuden.
Du har möjlighet att göra tillval och på så vis komplettera utrustningen och höja standarden. Vilka tillval du kan välja beror på husleverantörens erbjudanden. Tillvalen kostar extra och du beställer dem direkt av husleverantören med ett separat kontrakt.
LKAB samarbetar för närvarande med olika leverantörer som kan erbjuda ersättningshus av likvärdig kvalitet.
LKAB äger mark inom tätorten som inte påverkas av gruvbrytningen. Vi kommer att ha en nära dialog med dig för att hitta lösningar som passar dina behov och önskemål när det gäller placering av det nya huset.
När du har kommit överens med LKAB om ersättningshuset kommer ett bytesavtal att tecknas. Det innebär att LKAB får tillgång till marken där ditt nuvarande hus står, och du får tillgång till marken där det nya huset kommer att placeras.
Tomterna i de tillgängliga områdena fördelas efter önskemål från fastighetsägarna. Om ni är flera villaägare som vill ha samma tomt avgör lottning vem som får marken.
Om du väljer att få pengar istället för ett nytt hus kommer du att få en engångssumma från LKAB. Summan motsvarar marknadsvärdet enligt värderingen plus en tilläggssumma på 25 procent.
Ett avtal kommer att tecknas mellan dig och LKAB och på den överenskomna tillträdesdagen kommer LKAB att betala köpeskillingen till dig som sakägare.
Kom ihåg skatten om du säljer din fastighet med vinst. För mer information kan du besöka Skatteverkets hemsida eller kontakta ditt närmaste skattekontor.
LKAB ansvarar för att ge dig som sakägare ett erbjudande om ersättningshus. Vi ansvarar bland annat för att beställa ditt nya ersättningshus, asfaltera infarten och så in gräsmattan. När slutbesiktningen har genomförts avslutas LKAB:s roll i processen.
Husleverantören ansvarar för att huset byggs enligt beställning, står för garanti och ska åtgärda fel som påträffats vid besiktningen. Husleverantören ansvarar också för att ha en dialog med dig under garantitiden. Sakägaren ansvarar för att beställa och betala för extra tillval och eventuella skatteeffekter.
Här hittar du information om hur processen slutförs när försäljningen väl är genomförd.
Om du väljer ett ersättningshus bor du kvar fram till dess att du kan flytta in i det nya huset.
När fastigheten är såld till LKAB betyder det inte att du måste flytta direkt. Om du önskar bo kvar i fastigheten som hyresgäst kommer LKAB att besikta huset för att avgöra om huset är i sådant skick som medger att det hyrs ut. Visar besiktningen att uthyrning är möjlig kommer ett hyresavtal med besittningsskyddsavstående att tecknas med LKAB och du kan då bo kvar i huset. Eftersom huset ska rivas kan dock uthyrning endast ske så länge LKAB bedömer att det är lämpligt.
Vi kommer att göra vårt bästa för att svara på dina funderingar om när du kommer att påverkas, vart du kan flytta och hur flytten ska gå till. Samtidigt är det viktigt att förstå att LKAB inte styr över hela omvandlingsprocessen och att det finns flera involverade parter.
Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren som vi brukar besvara i processen för dig som äger en villa.
Ditt hus kommer att placeras där LKAB har mark inom tätorten. I dialog kommer vi att försöka hitta lösningar som passar dina behov och önskemål om placering.
Det gör du som fastighetsägare. Ta kontakt med ditt lokala skattekontor eller läs mer på Skatteverkets hemsida.
Du behöver inte anmäla dig till en kölista. Fördelningen av tomter kommer att ske etappvis. Du får lämna önskemål och är ni flera som vill ha samma tomtmark sker en lottning.
Ja, ditt hus värderas högre om du har renoverat och rustat det.
LKAB samarbetar med flera olika husleverantörer för att ha möjlighet att tillgodose de behov som finns.