En bild över markdeformationer i Malmberget med staden i bakgrunden.

Det här är samhällsomvandlingen

Att flytta två samhällen. Det är utmaningen som LKAB och Malmfälten står inför, detta för att LKAB ska kunna fortsätta bryta järnmalm och vara ett världsledande exportföretag.

2

Samhällen

5 000

Bostäder totalt

10 000

Människor totalt

700 000 kvm

Bostads- och lokalyta

2

Underjordsgruvor

LKAB växer med samhällena

LKAB har högt ställda miljöambitioner och en stor del av bolagets innovationsarbete har genom åren syftat till att öka resurseffektiviteten och minska miljöpåverkan. Redan idag har LKAB världens mest energieffektiva pelletsproduktion. Ända sedan starten år 1890 har LKAB:s existens och utveckling varit beroende av förmågan att skapa värde för, och växa tillsammans med, samhällena.

En flygbild över Kirunas nya centrum där nya hotellet växer fram.
En familj tittar på hur ett hus flyttas i Kiruna. I bakgrunden ser man gruvan.

Vi flyttar en stad

Samhällsomvandlingen av Kiruna väcker uppmärksamhet i hela världen. Aldrig tidigare har ett så utvecklat och modernt samhälle omvandlats på grund av att en industriverksamhet behövt marken.

En bild på ett hus som flyttas från Malmberget till Gällivare.

Två samhällen blir ett

I Malmberget är samhällsomvandling inget nytt. Gruvans behov av mark har påverkat samhället i över 50 år. Kvarter och byggnader har rivits och i en del fall flyttats.

En positiv kraft i samhället

LKAB är en del av samhället och därför är det självklart att vi tar vårt miljömässiga, sociala och ekonomiska ansvar. Hållbarhet kallas det idag – något vi ägnat oss åt i över 125 år.