16 nya lägenheter snart inflyttningsklara

Juni 10, 2016
Byggnation av åtta nya lägenheter.
LKAB Fastigheter bygger 16 nya lägenheter på Jägarskolan i Kiruna.

I oktober står 16 nya hyresrätter inflyttningsklara på Jägarskolan, den plats där förskolan Fjället och friskolan Vita Vidderna tidigare stod.– Vi bygger moderna treor och tvåor med mycket ljusinsläpp, säger Tomas Lindgren, projektchef LKAB Fastigheter.

Ett åsknedslag i juli 2014 orsakade en brand på Jägarskolan som ödelade byggnaden där förskolan Fjället och Vita Vidderna höll till. Det mesta brann ner och de fundament som stod kvar fick rivas. Sommaren 2015 togs första spadtaget till 16 nya lägenheter.

– Vi funderade först på att bygga en ny skola, men det skulle ta för lång tid. Därför bestämde vi oss för att bygga om befintliga kasernbyggnader för skolverksamheten och att bygga bostäder på den plats som tidigare byggnad brann ner, säger Tomas Lindgren.

Vita Vidderna och förskolan Fjället huserar numera i nya lokaler. Byggprocessen för de 16 nya lägenheterna går enligt planerna och det handlar om tvåor och treor som fördelas på två hus med åtta lägenheter i varje. Det är NCC som bygger lägenheterna.

– På bygget arbetar tolv snickare i dagsläget, och vi har målare och elinstallatörer på plats. Just nu spacklas väggarna och golven, säger Kjell Olofsson, platschef på NCC.

Husen ligger högt beläget med utsikt antingen ned mot nya centrumkärnan eller in mot den grönskande Jägarparken. Utseendet på de nya husen kommer likna de övriga gula byggnaderna på området då det är fastslaget i detaljplanen. I samband med nybyggnationen väljer LKAB Fastigheter att bygga energieffektivt och med miljön i åtanke.

– Vi lägger inte in några plastmattor, utan har valt linoleummattor som är snällare mot miljön. Vi monterar LED belysning och sätter in extra stora fönster för att få så mycket ljusinsläpp som möjligt, det kommer bli trivsamma lägenheter, säger Tomas Lindgren.

Lägenheterna tilldelas de hyresgäster som i första hand måste flytta från Gruvstadspark 1. Därefter gäller LKAB Fastigheters tilldelningspolicy.