39 nya bostäder på Repisvaara

Mars 25, 2021
Husen är till stor del en klassisk nyproduktion sett till planlösning, men stor hänsyn har tagits till långsiktig hållbarhet. Foto: Daniel Olausson/Follow the Light

GÄLLIVARE. Just nu pågår inflyttning för fullt i de 39 lägenheter som byggts på nordöstra Repisvaara. – Jag skulle säga att det är en av våra bästa tomter med en fantastisk utsikt, säger Ulf Hansson, sektionschef vid LKAB:s samhällsomvandling i Gällivare och Malmberget.

Projektet, som inleddes i maj 2019, är byggt från grunden med hänsyn till långsiktig hållbarhet. Till exempel så har en stor andel trä, som är ett återvinningsbart material, använts i fasader och tak.
– Det har även lagts mycket fokus på energieffektivitet och energisnål uppvärmning via fjärrvärme, säger Erik Karlsson, fastighetschef på LKAB Fastigheter.

Husen är, enligt honom, till huvuddelen en rätt klassisk nyproduktion med modern planlösning och öppna ytor även om en del lägenheter har byggts med en mer traditionell planlösning, där till exempel kök och vardagsrum är separata.
– Vi har byggt lägenheter med olika planlösningar för att passa fler människor, säger Erik Karlsson.
Alla lägenheter är även utrustade med egen tvättmaskin och torktumlare, utöver gemensamma tvättstugor.

Bostadssituationen i kommunen är som bekant en aning svår, och det är för många svårt att hitta ett nytt boende. Just det här projektet har byggts som en ersättning för bostäder i LKAB Fastigheters bestånd i Malmberget, men Erik Karlsson berättar att en stor del av lägenheterna i projektet glädjande nog har kunnat läggas ut i kön för nya hyresgäster.
– Det är säkert många som står i kön som har fått massor av pling om att det finns nya lägenheter på sistone, säger Erik Karlsson.

Ulf Hansson berättar att de ser fram emot att kunna bygga än fler bostäder och ytterligare försöka lätta upp bostadsmarknaden, men dessvärre sätter bristen på byggbar mark ofta käppar i hjulet-
– Vi står i startgroparna för att bygga mycket mer, om vi bara kan få tag på mark för det, säger Ulf Hansson.