Aktuellt i stadshusbygget

April 22, 2016
Byggarbetare på stadshusbygget.
Den runda formen gör Kirunas nya stadshus speciellt komplicerat att bygga.

Hård kyla, vind och strejk är några av de utmaningar som stadshusbygget mött under vinterhalvåret. Nu hoppas projektet på att ta igen förlorad tid under sommaren.

I april utlyste fackförbundet Byggnads strejk på byggarbetsplatser runt om i landet. Bygget av det nya stadshuset var en av de byggarbetsplatser som drabbades.

– Strejken varade i en vecka och det var så klart typiskt, men vi hoppas kunna jobba in förlorad tid under de varmare månaderna, säger Johan Mäkitaavola, projektledare vid LKAB.

Betongarbetena i källaren är klara och just nu pågår arbetena på entréplanet samt hiss- och trappschakten. Det är för övrigt de tre trapphusen som förbipasserande kan se från Malmvägen. Just nu pågår även stålmontaget i ”kontorsringen”. Stålet kommer från Peabs underentreprenör, Ruukki, som i sin tur är en av LKAB:s kunder.

– Efter sommaren kommer det gå att ana den runda konturen av byggnaden, och vi känner i dagsläget ingen oro att vi kommer bli försenade, hittills håller planerna, säger Johan Mäkitaavola.

Byggnaden innehåller en hel del specialinredning och exklusiva material som till exempel stengolv, trä- och plåtkassetter på väggarna och sten i ytterfasaden. Kirunas nya stadshus ”Kristallen” ska enligt plan stå klart sommaren 2018.