Byggrusch på Forsbacken

Maj 17, 2018

I området Forsbacken byggs just nu totalt 102 hyresrätter, varav två av husen ska stå färdiga för inflyttning till hösten.– Det är ett vackert område med gång- och cykelväg, skidspår och skoterled vid älven, säger Pierre Eriksson, projektledare på LKAB:s samhällsomvandling i Malmberget.

Under hösten 2016 startade markarbetena i området, sedan dess har det gått undan trots snörika vintrar med mycket snöskottning som försvårat arbetet. Totalt byggs 102 lägenheter av två byggfirmor åt två olika aktörer. Båda projektet på uppdrag från LKAB som ersättningsbostäder för det bostadsbestånd som försvinner i Malmberget.

– Nåiden bygger just nu 62 ersättningslägenheter åt LKAB Fastigheter och SA Englund bygger 40 ersättningslägenheter till TOP Bostäder, totalt är det 102 nya hyresrätter vid älven, säger Pierre Eriksson.

Nåiden bygger fyra punkthus som är gjutna på plats, det vill säga husen kommer inte som färdiga moduler. Det byggs allt från ettor till fyror. Designen är speciell med modern planlösning.

–Syftet att inte ha hörn i 90 grader är att hyresgästerna ska få fönster i flera väderstreck, vilket ger en mer exklusiv känsla, säger Pierre Eriksson.

Fastigheterna utrustas med tvättstugor, förråd och carport. Utanför bygget porlar smältvatten i älven där LKAB även bygger en gång- och cykelväg intill husen.

– Vi tar ett helhetsansvar för området. Utmaningen nu är logistiken på bygget med tanke på att två hus blir klara för inflyttning tidigare än de andra, men det löser vi bland annat med en provisorisk väg in på områden så att hyresgästerna kan flytta in under hösten, säger Pierre Eriksson.

Hus

Enligt tidplanen ska två av punkthusen stå klara i höst. Resten av nybyggnationerna på området beräknas vara inflyttningsklara 2019.

– Bygget är i fas med tidplanen, men det blir mer och mer hektiskt. Det är dessutom tidigarelagt en månad för att matcha behovet av utflyttning från Malmberget, men vi får ihop det, säger Mikael Svanberg, platschef Nåiden Bygg.

Precis bredvid de 62 lägenheterna i de fyra punkthusen byggs 40 lägenheter i tvåplanshus av SA Englund. Just nu sätts stommontagen parallellt med invändiga installationsarbeten som VVS och el.

– Som mest har vi varit 30 byggare samtidigt i projektet. Totalt skapar samhällsomvandlingen 60 arbetstillfällen för oss just nu i Gällivare, det är otroligt bra, säger Håkan Lindbäck, platschef SA Englund.