Centrumflytten kommer närmare

Februari 22, 2022

Från att samhällsomvandlingen först fanns på papper påbörjades det på riktigt med Gruvstadspark 1. 2018 stod det nya stadshuset på plats och nu har samhällsomvandlingen kommit så pass långt att centrumflytten snart stundar.

I nya centrum har kontraktsskrivning med både nya och nuvarande handlare tecknats de senaste åren. Vilka aktörer som ska finnas i de tre nya galleriorna är snart klart.

All handel ska ha flyttat den första september senare i år, men kvar i nuvarande centrum återstår kontor och boende.
 –  De sista verksamheterna och boenden flyttar under 2023 och därefter påbörjas avvecklingen och till slut är det en gruvstadspark på området, säger Joel Ahlquist, projektledare.

För att projektet ska fungera jobbar samhällsomvandlingen utifrån en masterplan.

–  Det är en lista med alla avtal och aktiviteter som ska göras och kan jämföras med en jättestor checklista,

Utifrån planen ser man framför allt en utmaning i att på kort tid flytta över verksamheterna.

–  Målet från början var att stänga på fredag och öppna på måndag. Det var inte möjligt, så den tidsplanen har vi kortat ner med två veckor, och börjar i mitten av augusti.

Ett annat problem har varit att hitta rätt resurser i form av personal.
–  Den typen av kompetens finns inte inom LKAB, men nu har vi en förändringsledare och en teknisk projektledare.

– Det är lätt att sätta ihop en tidsplan, men att fånga upp känslor och förväntningar på ett bra sätt är inte lika enkelt. Där har vi nu Karin Edenius och Maria-Therese Edlert från Sweco som är ett jättebra stöd.

Just nu är det största utmaningen att få ihop vad Joel Ahlquist kallar för ”Det stora pusslet” inom exempelvis logistik.

–  Det måste finnas flyttfirmor och en strikt tidsplan, egentligen på timman för att lösa det. Även om vi har lokala resurser har vi behövt dammsuga länet.

Många av de boende har redan flyttat, och nu är flerbostadshusen i kvarter fyra färdigbyggt.

–  I handelskvarteren 7, 8 och 9 blir några hundra bostäder klara efter att handeln har flyttat.

–  Målet har alltid varit att vi ska bygga mer än vi avvecklar, och det har vi klarat och nästa år kommer vi att ha en balans vilket är bra som buffert inför vad vi kallar förtida flytt om det behövs, säger Joel Ahlquist.