De vill bygga sin framtid i Kiruna

Februari 23, 2016
Par som sitter i en soffa.
Lisen och Magnus är bostadsrättsägare i Kiruna.

Liselott Mukka Julén och Magnus Karlsson har flyttat till en större och mer centralt belägen lägenhet. Valet föll på en rymlig bostadsrätt på Konduktörsgatan i Kiruna.

– Här trivs vi jättebra! Närheten till centrum, jobbet och fritidsområdena är det absolut bästa med att bo här, säger Liselott och Magnus. som äger en bostadsrätt.

Redan vid inflyttningen, våren 2014, var Magnus och Liselott medvetna om att deras hem, i sinom tid, kommer att påverkas av gruvbrytningen – ett faktum som de möter med blandade känslor.

– Vi ser det som att vi har den här tiden till låns och vi vet att vi kommer att behöva flytta. Det är så klart tråkigt, men samtidigt känner vi oss trygga med att LKAB tar sitt ansvar och att ersättningen kommer att räcka till ett likvärdigt boende, säger Liselott.

Det är det centrala läget och närheten till fritidsområdena som de värdesätter allra mest. För Liselott och Magnus är närmiljön minst lika viktig som boendemiljön.

– Vi tycker om att vara ute i naturen och tränar mycket. Härifrån tar det bara några minuter att gå till Matojärvi idrottsplats. Så vill vi även ha det i framtiden, säger Magnus.

Det är fortfarande lång tid kvar till dess att LKAB behöver köpa deras bostad men redan nu har de börjat fundera över framtiden.

– Vi vill ha en dialog med LKAB så tidigt som möjligt eftersom det påverkar våra val och investeringar. Vi behöver tid till att fundera över vårt kommande boende. Det är ett stort beslut som kanske innebär att vi investerar i ett hus eller i en ny bostadsrätt, säger Magnus.

För Liselott och Magnus har det aldrig varit tal om att flytta någon annanstans än till ett nytt boende i kommunen. De ser sin framtid i Malmfälten och för dem känns det självklart att stanna kvar på orten.

– Jag är född och uppvuxen i Kiruna och Magnus är inflyttad sedan flera år tillbaka. Vi trivs med omgivningarna, med arbetet och med närheten till familj och vänner. Här vill vi bygga vår gemensamma framtid, säger Liselott.