Den runda grunden är gjuten

Februari 22, 2016
Byggarbetsplats Kiruna stadshus

Nu börjar formen för Kirunas nya stadshus att skönjas. I den stora gropen där arbetet pågår är den runda bottenplattan till källaren färdiggjuten.

Utanför byggarbetsplatsens stängsel är det svårt att se hur långt bygget av det nya stadshuset har kommit. Det råder dock full aktivitet på den färdiga bottenplattan där källaren nu byggs. – Just nu håller vi på med källarens ytter- och innerväggar och även trapphusväggarna, säger Anders Similä som är Peab:s projektchef för det nya stadshuset.

En utmaning under byggtiden har varit det kalla vädret. Termometern har som lägst krupit ner till 35 minusgrader. Då har de stora tält som finns på byggområdet använts för att slå ihop formar och armera väggar.

Under våren ska den 2 400 kvadratmeter stora källaren vara klar. Därefter börjar arbetet med fyra trapphus och en stålstomme.

– Kring semestertider kommer förbipasserande att se att det blir ett stadshus, säger Anders Similä.

Anders Similä PEAB

Källaren kommer att rymma konstarkiv och ett så kallat kompaktarkiv för dokument och arkivmaterial. En stor del av utrymmet fylls även av olika installationer som server- och fläkthallar.