”Det är lugnt och skönt här”

Oktober 15, 2015
Kvinna på balkong

I somras tog Britt-Louise Larsson sitt pick och pack och flyttade från Gruvfogdegatan till en nybyggd lägenhet på Terrassen. Utsikten är det hon gillar mest med den nya lägenheten.– På morgonen sitter jag och myser på balkongen. Man ser hur långt som helst. Jag har förmodligen stans bästa utsikt, säger Britt-Louise Larsson.

Britt-Louise, eller Britten som de flesta kallar henne, hade bott många år i sin lägenhet på Gruvfogdeområdet. Hon hade satsat egna pengar på lägenheten, gjort den fin och hon trivdes bra. Men hon visste att hon snart skulle behöva flytta. Långsamt närmar sig nämligen dagen då gruvbrytningen leder till att det inte längre går att bo i Brittens gamla bostadsområde.

– Jag hade många funderingar kring var jag skulle bo och hur jag skulle ha råd med hyran som nybliven pensionär. Jag ville inte flytta till något som var sämre än det jag hade, säger Britten.

När hon varit på visning av de nybyggda lägenheterna på Terrassgatan funderade hon ett tag. Sedan ringde hon LKAB Fastigheter.

– Jag frågade Petter Kero som är fastighetsförmedlare om jag kunde få visningslägenheten. Den var så fin, säger Britten.

I juli flyttade hon in i sin nya lägenhet. Hon har fått det extrarum hon önskade, precis som på Gruvfogdegatan. Där kan hon ha sina verktyg och maskiner till silversmidet framme.

Eftersom Britten är en av de som flyttar på grund av gruvbrytningen får hon trappning på sin hyra i fem år. Det första året betalar hon 25 procent mindre än den egentliga hyreskostnaden, andra året 20 procent mindre. Efter fem år betalar hon full hyreskostnad.

Kontakten med LKAB Fastigheter har fungerat bra.

– Det enda jag irriterar mig på nu är de småfel och brister som finns i den nya lägenheten. Det måste de fixa, säger hon.

Förutom småskavankerna som ska ordnas i lägenheten tycker Britten att den är jättefin.

– Jag kan sakna utrymmena i den gamla lägenheten. Men här är det lugnt och skönt. Det är ingen trafik som dånar förbi sovrumsfönstret och det är mycket renare. Jag kan sitta ute på balkongen och det är rent, säger Britten.

Nu ska hon bara få i ordning sitt extrarum så hon kan återuppta sitt silversmide efter flytten.