En viktig aktör i Malmfälten

Mars 23, 2021
Kvarteren som nu är under uppbyggnad. Coop-butiken kommer vara placerad byggnaden utan färg närmast i bild. Foto: LKAB

KIRUNA. I flertalet undersökningar pekas just närhet till matvarubutiker ut som en viktig faktor för trivsamma bostadsområden. Coop har nu skrivit på kontraktet och kommer flytta in i nya centrumkärnan.

Kvarter sju, åtta och nio i nya centrum ska innehålla 49 handelslokaler med både kedjor och många av Kirunas klassiska verksamheter. Dessa kommer ta plats hösten 2022 i den samlade flytten från gamla centrum.
– Vi har verkat för att det ska finnas en livsmedelsbutik som bidrar till flödet av människor till kvarteren. Det är viktigt för alla som ska bo i centrumkärnan och Coop är en viktig aktör i Malmfälten, säger Therese Lindroth, sektionschef på LKAB:s samhällsomvandlingsavdelning.

Den nya Coop-butikens lokal kommer ligga intill Systembolaget och blir cirka 1 000 kvadratmeter. Det ska ge en butik så pass stor att det går bra att veckohandla. Eva Pettersson är fastighetschef på Coop Norrbotten och förklarar att den nya butiken blir en mellanstor variant.
– Den blir större än Coop Lappgatan vilket innebär bredare sortiment enligt dom koncept vi har. Det kommer ju finnas många arbetsplatser närliggande och då anpassar vi därefter med salladsbar och stort utbud av färdigrätter, säger Eva Pettersson, och tillägger:
– Generösa öppettider är också ett mål.

Lokalen som kommer inrymma nya Coop är under uppförande. Therese Lindroth med team och samarbetspartners arbetar nu för att hålla tidplanen för inflyttning.
– Vi jobbar för att handeln i nya Kiruna centrum ska öppna upp den 1 september 2022, säger Therese Lindroth.