Ett enkelt beslut att ta

Juni 28, 2016
Hotell City
Hotell City var en av de fastigheter som Dan sålde till LKAB.

Dan Jakobsson har sålt några av sina hyreshus och sitt hotell till LKAB. Fastigheterna kommer att påverkas av gruvbrytningen. Beslutet krävde eftertanke men var i slutänden enkelt att ta.

– Det var en lättnad att få sälja. För mig kändes det rätt och nödvändigt. Gruvan är motorn i samhället och drivkraften i Malmfälten. Det var högt i tak och ett givande och tagande när jag diskuterade med LKAB, säger Dan Jakobsson.

Dan Jakobsson

Dan sålde bland annat Hotell City och ett flerfamiljshus i centrala Kiruna. Han hade länge vetat att båda husen skulle bli intressanta för LKAB.

– Jag ville växla ned, som fastighetsägare går det inte att ligga på latsidan, speciellt inte i samband med hotelldrift. Därför lyfte jag frågan om försäljning – och det slutade med en individuell lösning för mig, säger Dan.

Van att kompromissa

Uppvuxen i en företagarfamilj är han van vid att affärer är en kompromiss mellan två parter, som båda gör sitt jobb. Det är ett givande och tagande. Försäljningen tog tid då det var kommersiella fastigheter. Flertalet externa fastighetsvärderare analyserade siffrorna, intäkterna och huskonstruktionerna.

– Det är ordentligt gjort av kvalificerade personer. Processen underlättades av att jag hade en kontaktperson på LKAB, som var med från början till slut, säger Dan.

Dan har en vision om hur han ska förvalta pengarna efter försäljningen. Han vill bygga bostäder för ungdomar och pensionärer vid området Luossavaara, det är fjällutsikten som lockar.

– Jag har gjort en bra affär i full överenskommelse, säger Dan.