Ett grönt stadshus med nyans av silver

Maj 30, 2016
Två projektledare pratar med varandra vid stadshuset.
Kirunas nya stadshus blir grönt och ska uppnå miljöbyggnad silver.

Miljöbyggnad silver – det är vad Kirunas nya stadshus ska uppnå.– Miljöcertifieringen är ett kvitto på viktiga kvalitéer i stadshuset vad gäller energi, inomhusmiljö och material, säger Victoria Aidanpää, biträdande projektledare vid LKAB.

Det finns tre nivåer av miljöcertifiering; guld, silver och brons. Anledningen till att byggnader klassas med miljöcertifieringar är bland annat för att minska miljöpåverkan från byggnaden, skapa en bättre inomhusmiljö med nöjdare hyresgäster och minska energikostnaderna som bidrar till lägre driftskostnader.

– Silvernivå är en högre ambition än normalt byggande eller en vanlig byggnadsstandard. Det är en utmaning för projektet men viktigt för skapa en bra arbetsplats och ett bra stadshus för Kirunaborna, säger Victoria Aidanpää.

Allting började med den arkitekttävling som Kiruna kommun anordnade våren 2013. Fem arkitektteam valdes ut att bidra med varsitt förslag med utgångspunkt från tävlingsprogrammet. Utmaningen och kravet var att rita ett stadshus med en arkitektonisk kreativitet som uppfyllde hög miljöstandard i ett kallt klimat. I tävlingsprogrammet ställdes kravet att Kirunas nya stadshus skulle uppnå miljöbyggnad silver.

– När byggnaden är klar och varit i drift en tid ska uppställda krav verifieras, till vår hjälp har vi en miljöbyggnadssamordnare som knyter ihop säcken, säger Victoria Aidanpää.

Miljöcertifikatet visar byggnadens miljöprestanda, det som bedöms är bland annat hur mycket dagsljus byggnaden tar in, värmeeffekter, ljudmiljöer och dokumentation av byggvaror.