Familjen Kemi valde nytt hus

Februari 21, 2019
Familj framför hus
Både LKAB och hustillverkaren har varit mycket flexibla och tillmötesgående tycker familjen Kemi.

Vid sin nya tomt på Snökristallgatan i området Repisvaara står Emelie och Niklas Kemi med barnen Wilja och Malwa. De är en av de familjer som kommer att flytta från sin villa i Malmberget, då deras hus påverkas av gruvbrytningen. När LKAB erbjöd ett nytt hus eller pengar var valet enkelt – ett nytt hus fick det bli.

– För oss var det självklart att välja ett nytt hus, eftersom vi vill bo kvar i Gällivare, säger Emelie Kemi.

I Malmberget berörs cirka 2 000 bostäder av gruvbrytningen och de flesta villaägare har bott i området under en lång tid. För familjen Kemi går flyttlasset från Wallingatan i Malmberget där de har bott under de senaste tio åren. Inom kort kommer deras nya villa på 160 kvadratmeter i ett helt nytt bostadsområde stå inflyttningsklar.

– Vår nuvarande villa i Malmberget är byggd på 50-talet och vi har renoverat och fixat under alla år vi har bott där. Det är därför en lättnad att nu flytta in i ett hus där allting är helt klart från början. Det blir nytt och modernt direkt, säger Niklas Kemi.

Nybygget har inneburit flera möjligheter. Emelie berättar att familjen själva valt att bekosta en utökad boyta på huset vilket innebär att flickorna som idag delar rum, kommer att få varsitt rum i det nya huset. Familjen har även valt att bekosta en 100 kvadratmeter stor veranda ut över slänten med utsikt mot fjället Dundret, något de inte haft i Malmberget.

– Både LKAB och hustillverkaren har varit mycket flexibla och tillmötesgående. Vi har ritat om huset några gånger och även bytt tomt eftersom vi inte fick plats med huset på den första tomten. Vi är glada över den här möjligheten, säger Emelie Kemi.

Även om hon poängterar att det är vemodigt att i framtiden inte kunna besöka sitt barndomshem i Malmberget eller huset där flickorna vuxit upp, menar hon att de nya möjligheterna och glädjen över framtiden i Gällivare överträffar den känslan. Familjen får nya grannar och inte långt från den nya adressen har även barnens morföräldrar fått ett nytt hus.

– Vi gillar verkligen det nya området, här kommer vi att trivas, säger Niklas Kemi.