Fler privata hyresvärdar och bostadsrättsbyggare satsar på nya bostäder

Augusti 23, 2018

NMM var den första privata hyresvärden i Malmberget och Kiruna som valde att ta ersättningslägenheter istället för pengar och nu har fler gjort samma val. Både Polarporten och Marianne Wikström Fastighet har valt ersättningslägenheter istället för pengar. LKAB har även sålt mark på Repisvaara Norra till bostadsrättsbyggarna Lovikka Bygg och Riksbyggen.

Ulf Hansson, som är Projektledare på Samhällsomvandlingen i Malmberget, ser positivt på att fler privata hyresvärdar väljer att satsa i kommunen.
–Från början var det en viss tveksamhet från de privata hyresvärdarna, men nu har det släppt och det är mycket mer positiva tongångar till att välja ersättningslägenheter från LKAB, vilket känns mycket bra säger Ulf Hansson.

Polarporten ersätts med sammanlagt 18 lägenheter fördelade på två hyreshus och Marianne Wikström Fastighet ersätts med ett hyreshus bestående av fyra lägenheter, båda placeras på Repisvaara Norra.

SA Englund bygger på uppdrag av LKAB både Polarportens och Marianne Wikström Fastighets ersättningsbostäder. I nuläget pågår markarbeten och byggena påbörjas under hösten 2018. Polarportens hyresrätter beräknas vara inflyttningsklara sommaren 2019 och Marianne Wikström Fastighets under hösten 2019.

Visionen för den nya stadsdelen Repisvaara om ett ”Hållbart fjällnära boende” lockar många tack vare det naturnära läget i skogen med utsikt över fjäll och natur samt närheten till friluftsliv, Dundret och bra service. Utöver de privata hyresvärdar som får ersättningslägenheter på Repisvaara Norra så har även bostadsrättsbyggare sett potentialen i området och köpt mark av LKAB för att bygga bostadsrätter på.

LKAB har sålt mark på Repisvaara Norra till Lovikka Bygg AB som byggt 35 bostadsrätter fördelade i två hus. Bygget som de påbörjade sommaren 2017 stod klart under våren 2018 då medlemmarna i bostadsrätten kunde flytta in.

Nu har LKAB även sålt mark till Riksbyggen på Repisvaara Norra där de ska bygga bostadsrättsföreningen Midnattssolen med 40 bostadsrätter med beräknad inflyttning under hösten 2020.
–Riksbyggens långsiktiga ambition är att vara med och utveckla Malmfälten genom att bygga 250 bostäder under de närmaste 10 åren. Därför är det extra roligt att intresset har varit så stort för lägenheterna i bostadsrättsföreningen Midnattssolen, säger Lars Lundgren Marknadsområdeschef på Riksbyggen.