Flyttloppis till förmån för Kvinnojouren Nike

Oktober 1, 2020
Personal från LKAB fanns på plats för att hjälpa loppisbesökarna

Fredagen 25 september var det kö till det tidigare servicehuset Lövberga i Malmberget. Skälet: LKAB:s samhällsomvandling anordnade en loppmarknad med möbler och föremål som samlats ihop i samband med tömningen av byggnaden.– Det är ett superbra initiativ, säger Christine Eneris, en av dem som köade i väntan på att släppas in på loppmarknaden.

För att minska risken för en eventuell spridning av covid-19 var antalet kunder som fick vistas i lokalen begränsat till tio åt gången, något som tycks ha fungerat väldigt bra med gott tålamod i kön trots det något kylslagna vädret. Flera stycken uttryckte uppskattning för initiativet som innebär att föremål fortsatt kommer till användning istället för att slängas.

Något annat som många av de besökande uppskattade var att alla intäkter, totalt strax över 10 000 kronor, från loppmarknaden oavkortat gick direkt till Kvinnojouren Nike. Det är dock i sig inget nytt då samhällsomvandlingen i Malmberget har skänkt alla eventuella intäkter från försäljning av material från rivningshus till Kvinnojouren Nike sedan ett drygt halvår tillbaka.
– Vi har dirigerat betalningen för allt sålt rivningsmaterial till Kvinnojouren sedan mars, både större grejer som vi har tagit några tusen för och mindre saker för någon hundralapp, säger Frida Larsson, projektledare vid LKAB:s samhällsomvandling i Malmberget och en av initiativtagarna till loppmarknaden.
Elsa Häggkvist, verksamhetsansvarig för Kvinnojouren Nike, är tacksam för stödet.
– Det kan tänkas att det är småpengar för LKAB men för oss betyder det jättemycket. De går till vår dagliga verksamhet där de verkligen behövs, säger Elsa Häggkvist och tillägger:
– Det är extra roligt att de lokala företagen stödjer oss, det känns att alla är med på att hjälpa.

Bland dem som köade var det även en uppenbar önskan att den här loppmarknaden inte skulle vara den sista i sitt slag utan att det ska arrangeras fler i framtiden. Något som Frida Larsson inte alls håller för omöjligt.
– Vi tycker att loppisen blev lyckad så blir nog fler framöver, i alla fall en i varje stor före detta offentlig byggnad som töms, säger Frida Larsson.