”För mig är det en självklarhet att utveckling måste gå före avveckling”

Juni 7, 2016
Man som ler.
Stefan Holmblad, avdelningschef för projektavdelningen inom samhällsomvandlingsenheten på LKAB har en spännande tid att se fram emot.

Möt Stefan Holmblad, avdelningschef för projektavdelningen inom samhällsomvandlingsenheten på LKAB.

Berätta om din roll, vad arbetar du med?

– Jag är avdelningschef för projektavdelningen inom samhällsomvandlingsenheten på LKAB. Avdelningens projekt innefattar allt ifrån mark- och infrastruktur, nyproduktion av bostäder och lokaler, dokumentation av kulturmiljöer,
flytt av kulturbyggnader till rivnings- och saneringsprojekt. Vi ansvarar för LKAB:s samhällsomvandlingsprojekt på våra verksamhetsorter Kiruna, Svappavaara, Malmberget och Gällivare.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att få ingå i den grupp inom LKAB som genom våra olika ansvarsområden, roller och kompetenser, tillsammans har det gemensamma uppdraget och ansvaret för samhällsomvandlingsprocessen. Tillsammans säkrar vi fortsatt gruvdrift på våra verksamhetsorter i Malmfälten. Det är även en stor förmån och mycket stimulerande att vara omgiven av engagerade, kreativa och ansvarstagande medarbetare.

Vilka frågor brinner du för och tycker är viktiga i samhällsomvandlingen?

– Det viktigaste för mig är att vi genomför denna process i rätt tid samt på ett bra och kostnadseffektivt sätt. Vi vill skapa förutsättningar för en lönsam gruvverksamhet nu och i framtiden. Som ledare har jag alltid brunnit för och försökt bidra till att både grupp och individer utvecklas. Det
ger mig en kick när medarbetare lyckas och växer i sina roller.

Vad betyder "utveckling före avveckling" för dig?

– För mig är det en självklarhet att utveckling måste gå före avveckling. Att nya områden för bostäder, allmän och kommersiell verksamhet med mera, står klara i den takt som krävs för att vi succesivt ska kunna avveckla områden i tid för den fortsatta gruvbrytningen.

Hur tror du att Malmfälten kommer att se ut i framtiden?

– Så länge vi har lönsamma företag i Malmfälten ser jag framför mig levande och trivsamma samhällen mitt i den fantastiska natur vi har förmånen att få leva i.