Första huset är flyttat

Oktober 9, 2019

Det första kulturhuset i "Gula Raden" har flyttats till Flyttleden, nära de nya studentbostäderna i Kiruna. De kommande dagarna beräknas sex återstående hus flyttas till samma område under förmiddagarna t.o.m. 16 oktober.

Etapp 2 i projektet om flytt av kulturbyggnader innefattar 41 olika byggnader fram till 2035 inklusive de som Kiruna Kommun ombesörjer flytten av – gamla brandstationen och gamla sjukstugan. LKAB kommer under nu en vecka framåt flytta ett hus per dag av de kulturhus som ligger efter Hjalmarlundbohmsvägen och Gruvfogdegatan.

Idag, onsdag, flyttades det första av husen.

– Byggnaden har flyttats enligt plan och allt har gått bra. Nu jobbar vi för att kommande flyttar ska fungera lika friktionsfritt, säger Mari Kuokkanen, projektledare från LKAB.

I samband med flytten genomfördes en pressträff där tre internationella team deltog samt lokal media från Norrbotten. Linus Niva, chef för samhällsomvandlingen i Kiruna, passade på att tacka alla inblandade.

– Utan våra samarbetspartners så skulle inte detta vara möjligt att genomföra. Jag vill rikta ett tack till alla som arbetat med flytten och det känns bra att det första huset nu står på sin nya adress.

Tips! Om du är intresserad av vilka hus som ingår i etapp 2 – studera vår projektkarta. Med den kan du bland annat filtrera på årtal.