Första spadtaget: Gladan i Gällivare

September 29, 2022

Under hösten togs det första spadtaget för bygget av kvarteret Gladan i Gällivare. Spadtaget markerar starten för bygget av hyreslägenheter, parkeringsgarage och affärslokaler i centrala Gällivare som ersättning för delar av Topbostäder AB:s fastighetsbestånd i Malmberget.

Ett nära samarbete mellan LKAB, TopBostäder och PEAB. Foto: Wesley Overklift, LKAB

Totalt kommer 85 lägenheter att byggas inom fastigheten Gladan 3 och 7 med tillhörande parkeringsgarage och ca 1 200 kvadratmeter butiksyta. Gladan 1 tillägnas parkering för centrumhandeln. Byggnationerna på kvarteret innefattar tre lamellhus samt en innergård i två nivåer. Innergården är planerad med sitt- och lekytor, pergola med utemöbler, grillplats och odlingslådor.

Det finns mycket att säga om byggnaderna. De ska ge god service till alla som besöker eller bor i området. Allt från klimatskyddad parkering till en ny butik med ett jättebra centralt läge. Byggnaderna måste också vara så energieffektiva som möjligt för att minimera klimatpåverkan, vilket är särskilt viktigt i dagens diskussioner.

Grunden kommer att läggas under hösten, men bygget kommer också att fortsätta under vintern. Projektet, som leds av PEAB som totalentreprenör, beräknas vara klart hösten 2024.

Det är med glädje vi på PEAB får vara med och utveckla kv.Gladan till Gällivareborna. Att med vår kunskap få plocka fram detta kvarter från ett blankt papper till moderna och attraktiva byggnader, och med ett hållbart byggande in i framtiden.

Jan Öberg PEAB

För Ulf Hansson, sektionschef på LKAB, har detta projekt en stor betydelse. ”Tillskapandet av den inbjudande entrén till centrum är viktig för samhället och LKAB. Jag brinner mycket för att ge Gällivare uttrycket av en stad och det är viktig med bra service och tillgänglighet. Jag hoppas att detta blir en bra förebild för övriga centrum.”