Framgångsrik flytt av Ingenjörsvillan

Augusti 31, 2017
Stort hus på trailer
Ingenjörsvillan flyttades från Bolagsområdet till LKAB:s utvecklingsområde på Luossavaara under torsdagen den 31 augusti.

Klockan 10:15 passerade Ingenjörsvillan – den största byggnaden som flyttas – grindarna till det nya bostadsområdet vid foten av berget Luossavaara. Den nya adressen är Lotten Erikssons gata 38.

Med sina imponerande 280 ton framfördes Ingenjörsvillan med stor skicklighet längs vägen E10 och genom det gamla järnvägsstationsområdet innan byggnaden slutligen, omkring tre timmar senare, passerade grindarna till det nya bostadsområdet.
– Vi kan konstatera att allt gick enligt plan. Utmaningen var att få till tyngdpunkten eftersom det finns två stora murstockar inne i huset. Dessutom var transporten över broarna tvungen att anpassas så att all vikt inte hamnade på de främre hjulen, säger Tjabba Nordanfjäll, ansvarig för flytten av kulturbyggnaderna vid LKAB.

Trots den tidiga morgonen och höstkylan hade ekipaget sällskap längs hela flyttvägen. En 280 tons byggnad på en trailer är onekligen en häftig syn.
– Det är så roligt att såpass många hade möjlighet att ta del av flytten. Det är definitivt en historisk dag och det känns fantastiskt bra att huset står på sin nya plats för visst var det lite nerver inblandade, som vid alla husflyttar, säger Tjabba Nordanfjäll.

Flytten av Ingenjörsvillan fordrade en särskilt robust trailer, större än den trailern som använts vid tidigare husflyttar. Med de 160 hjulen och de 20 axlarna transporterades byggnaden intakt de omkring tre kilometrarna till sin nya plats. Trots det behövdes ändå lite drag- och knuffhjälp.
– I uppförsbackarna kopplades extra fordon på baktill på trailern för att klara lutningarna, säger Tjabba Nordanfjäll.

Ingenjörsvillan eller B39 som den också kallas är den femte av totalt åtta byggnader som flyttas under året. Byggnaden stod klar år 1900 och är LKAB:s 39:onde byggnad i ordningen. Liksom Bolagshotellet är Ingenjörsvillan försedd med en frisliknande fjällpanel närmast takfoten, ett typsnitt som kommit att bli karaktäristiskt för några av stadens byggnader.
– Ingenjörsvillan är som övriga kulturbyggnader väldigt speciell. Trots att en era är slut betyder det inte att historien får ett slut. Genom flytten får byggnaderna fortfarande en given plats i det nya Kiruna, säger Tjabba Nordanfjäll.

Omflyttningen av kulturbyggnader har kommit mer än halvvägs förr den här gång. Nu återstår bara flytten av Bolagshotellet, Hjalmar Lundbohmsgården och Länsmansbostaden.
– Varje husflytt är unik och det känns lika spännande varje gång, säger Tjabba Nordanfjäll.