Från fjällvy till centrumvy – strax går Karlssons flyttlass dryga två kilometer söderut

Juni 21, 2021
Två personer tittar mot något utanför bild.
Åke och Ann-Christine Karlsson blickar ut över sitt kommande bostadsområde.

Redan 2004, när LKAB meddelade kommunen och invånarna om gruvans framtida deformationsområde, fick Åke och Ann-Christine Karlsson på Järnvägsgatan de första indikationerna på att deras hus skulle påverkas av gruvdriften.

– Man tappade väl intresset för sitt hus litegrann i början men efter ett tag tänkte man inte så mycket mer på det hela. Det kändes ju så långt borta, säger Ann-Christine.

Nu, 17 år senare, står vi på platsen där parets nya hus ska stå klart till nästa höst. Ännu har varken asfalt eller vägskyltar kommit på plats men de gula Caterpillar-grävarna arbetar för fulla muggar för det som ska bli en ny gata med både parhus och enfamiljshus på området mellan Jägarskolan och Kurravaaravägen.

– Vi har ju fjällvy från huset på Järnvägsgatan och det känns så klart lite trist att förlora. Samtidigt är det fint här på nya platsen med gångväg och utsikt rakt ner mot nya centrum. Vi är inte missnöjda med det läget heller, säger Åke Karlsson.

IMG_9026.JPG

Deras nuvarande hus är ett parhus och så kommer även det nya bli. På Järnvägsgatan har de bott i 38 år och även om paret trivs bra så ser dom med optimism på det nya.
– Vi valde till bland annat carport och golvvärme vilket känns bra, det kändes som en investering, säger Åke Karlsson.

Att samhällsomvandlingen innebär blandade känslor är knappast någon boende i Malmfälten obekant med och så är det också för familjen Karlsson.
– Men man får ju tänka på att vi är långt ifrån de enda som flyttar på grund av samhällsomvandlingen. Vi hoppas på många bra år i det nya huset, säger Åke och Ann-Christine Karlsson.