Gamla disponentvillan får nytt liv i kullen

Januari 3, 2023
Disponentvillan i Koskullskulle

Högst upp på området Solbacken i Koskullskulle återskapas en replika av den gamla disponentvillan från Malmberget. Utvändigt blir byggnaden en kopia av den tidigare medan insidan kommer få en tidstypisk stil från sekelskiftet där LKAB valt att återbruka bland annat kakelugnar, listverk och dörrar.

Teknik- och byggnadsmässigt kommer det vara en modern byggnad som uppfyller dagens krav på till exempel tillgänglighet, energi etcetera. Byggnaden kommer att innehålla övernattningsrum, konferensdel, sällskapsrum och matsal i syfte att drivas som en kursgård i LKAB:s regi.

– Den största utmaningen i projektet har varit att få till en samklang mellan det gamla och det nya, säger Pierre Eriksson, projektledare på samhällsomvandlingen. Tornet är en av det byggnadsdelar som bevarats från den gamla disponentvillan och har nu lyfts på plats på den nya byggnaden.

– Tornrummet är den enda byggnadsdel som aldrig förändrats genom ombyggnation. Här är allt intakt och som det en gång var. Tanken är att tornrummet ska renoveras varsamt och behållas oisolerat, säger Pierre Eriksson.

En detalj som har bevarats är den gamla kakelugnen.

 

I övrigt finns det en kakelugn som återinstallerades i ursprungligt skick från före detta bolagshotellet i Malmberget och det är faktiskt tredje gången den återanvänds. En annan viktig detalj är att man har byggt huset i samma väderstreck som den tidigare. Utsikten från södra balkongen blir samma med Dundret i horisonten.

– Just nu är det installation av el, VVS, sprinklersystem, målning, spackling med mera som utförs. Under barmarksäsongen kommer vi även se över ytterområden runt byggnaden, säger Pierre Eriksson.Disponentvillan får konferensrum, övernattningsrum, matsal samt personalutrymmen. Möblering, med tidstypiska möbler, kommer att påbörjas under 2023.

Bilder från hur det såg ut förr.