Gammalt används på nytt när Disponentvillan byggs upp igen
Högst upp på Solbacken ska den stå, den nya replikan av Malmbergets gamla disponentvilla – i anslutning till många av de kulturbyggnader som flyttats från Malmberget, med inredning i 1890-talsstil och en mängd sparade detaljer från det numera rivna huset.
Tanken är att känslan från originalet i så stor utsträckningen som möjligt ska bevaras. Placeringen på Solbacken är en del i det. Inredningen en annan. Mycket från det gamla huset har också sparats och kommer att återanvändas i nybygget:
– Vi har sparat en av balkongerna, den som fortfarande var i så pass bra skick att den går att återanvända, och en hel del av snickarglädjen, berättar Pierre Eriksson, projektledare på samhällsomvandlingen i Malmberget.
Det rör sig till exempel om de snickerier som satt runt fönster och kring verandor och balkonger. Dessutom lyfte man ner det gamla tornet, helt i originalutförande sedan 1890-talet, och det ska också användas igen. Det tillkommer en större källare än för originalet, bland annat för att klara dagens krav på VVS, el och IT, men i övrigt blir den nya Disponentvillan till det yttre en kopia av den gamla byggnaden.
Inredningen ska gå i samma 1890-talsstil, ungefär så som det var när villan först byggdes för förste gruvingenjör Axel Dellwik 1894. Till exempel hoppas man kunna använda bevarade kakelugnar från gamla Malmberget, bland annat från Bolagshotellet.
– Det känns viktigt för oss att återanvända så mycket möbler och inredning som möjligt från våra tidigare byggnader. Dels, naturligtvis, av hållbarhetsskäl och dels för att få med känslan av de gamla byggnaderna in i det nya. Ingenting är från 1890 förstås, men genom tiderna har LKAB köpt in möbler och de vill vi använda. Det blir en blandning av allt det vi använt och vårdat under åren, säger Catja Hägerfjäll, projektledare på kommunikationsavdelningen.