Glasklart högsta betyg för Glasmästeriets nya lokaler

Mars 22, 2021
Roger Albertsson är mycket nöjd med de nya lokalerna och uppskattar att de själva har fått vara med i hela processen. Foto: Catrine Johansson Lantto

GÄLLIVARE. I slutet av februari flyttade Gällivare Glasmästeri in i sina nya lokaler på Cellulosavägen 21, knappt 2 kilometer från Gällivare centrum. Ägarna Roger Albertsson och Doris Landström kunde inte ha varit mer nöjda.

– Det känns kanon! När vi skrev på visste vi ännu inte exakt hur allt skulle bli i slutänden, så vi blev jättenöjda, säger Roger Albertsson och får medhåll av sin partner, Doris Landström.
– Det är roligt att se att allt blev som vi hade tänkt oss, säger Doris Landström.

De visste redan för tio år sedan att de skulle behöva flytta från sina dåvarande lokaler uppe i Malmberget. De tog därför själva kontakt med LKAB för att ta reda på mer information om vad som gällde. Några år senare började planerna bli allt mer konkreta och i slutet av februari i år var det alltså äntligen dags för flyttlasset att gå.
– Det har gått väldigt snabbt från första spadtaget i maj 2020 till nu när vi fick flytta in, säger Roger Albertsson.
Han säger att samarbetet och dialogen med LKAB har flutit på väldigt väl genom hela projektet och vill ge en särskild eloge till Ulf Hansson, sektionschef vid LKAB:s samhällsomvandling i Gällivare och Malmberget, samt Frida Larsson, projektledare vid densamma.
– Det har varit lätt att komma överens med dem, och med bra respons om det har uppstått eventuella funderingar, säger Roger Albertsson.

Han och Doris Landström har även själva varit väldigt involverade i processen, bland annat genom att delta vid framtagande av ritningar och i designen av de nya lokalernas interiör. De säger att det har varit en intressant resa där de har lärt sig mycket och fått en helt annan inblick i byggprocessen än de tidigare haft, samtidigt som de har kunnat säkerställa att de nya lokalerna blir vad de vill ha och behöver, till stor del även med egna ekonomiska medel.
– LKAB har ersatt funktionen av de gamla lokalerna och det har skapat stora möjligheter för att utveckla verksamheten, men vi har även skjutit till mycket själva för att ytterligare anpassa lokalerna efter våra behov, säger Roger Albertsson.

Bland de egna investeringarna är bland annat bergvärme för att sänka driftkostnader och flera investeringar för en förbättrad arbetsmiljö, däribland en takhöjning som har inneburit att de har kunnat installera en travers.
– Förut fick vi vara flera stycken som hjälptes åt att hantera tunga glaspartier för hand, med traversen har det förenklats och vi kan förebygga förslitningsskador, säger Roger Albertsson. Ytterligare förbättringar från tidigare är till exempel förbättrad ventilation, då de gamla och kanske inte helt anpassade lokalerna ofta kunde vara dammiga och inte så trivsamma att arbeta i.

Just trivseln är även något som de har lagt lite extra vikt vid nu och där Doris Landström har varit drivande i att skapa en trevligare arbetsplats. Bland annat har hon låtit inreda ett fikarum med en lugn och mysig atmosfär som har blivit en samlingsplats för medarbetarna där de kan slappna av och prata annat än bara jobb.
– Jag tycker att det är bättre flöden i den här byggnaden. Allt är på ett plan, tillgängligt och öppet så att en person har möjlighet att hålla koll på vad som händer i andra delar av verksamheten, säger Roger Albertsson och visar på de många glaspartierna som ger en bra överblick från fikarummet över såväl verkstaden som kontoren och hela vägen ut i entrén.
– Jag tror att vi kan vara ett av de mest moderna glasmästerierna nu, säger Roger Albertsson.

Han är även väldigt nöjd med att det blev en lokal entreprenör, TN Bygg, som fick byggnadskontraktet, då närheten till dem har skapat större möjligheter att få vara med och påverka under processens gång.
– De har varit väldigt lyhörda och vi känner att vi har haft stor möjlighet att påverka till exempel ritningarna för att anpassa till det vi vill ha. TN Bygg och deras underentreprenörer har gjort ett kanonjobb, säger Roger Albertsson.

Också placeringen, som de spanat in redan för många år sedan och var snabba att anmäla intresse på, är något de är glada över. Närheten till såväl Gällivare centrum som Malmheden skapar bättre möjligheter för deras kunder att göra av med tiden medan de väntar på att deras bilruta eller annat glasjobb ska bli klart.
– Jag skulle vilja säga att vi nog har det tipptopp här, säger Roger Albertsson.