Gymmet slår upp portarna i nya lokaler

Maj 28, 2018
Anna Stålnacke och Fredrik Gunnelbrand driver Gymmet i Kiruna
Anna Stålnacke och Fredrik Gunnelbrand driver Gymmet i Kiruna

Gymmet i Kiruna växer, blir större och starkare. I maj slog portarna till de nya och rymligare lokalerna upp.– Det här gymmet är 1550 kvadratmeter till skillnad från den tidigare lokalen på 850 kvadratmeter, säger Anna Stålnacke, som tillsammans med sambon Fredrik Gunnelbrand driver Gymmet. 

Gymmet, som heter just Gymmet, är ett bekant namn för många i gymkretsar. De senaste åren har fenomenet Gymmet vuxit till något mycket större än det som var 2002, när Fredrik Gunnelbrand startade den allra första verksamheten i en relativt blygsam lokal.
– Idag har vi gym i Kiruna, Luleå, Stockholm och Uppsala. Under 2018 öppnar vi i Västerås, säger Anna Stålnacke.

16 år senare finns fyra gym i Sverige och verksamheten fortsätter att växa och expandera, allra senast i Kiruna.
– Det känns riktigt bra! Det är stort, högt i tak och påminner mycket om gymmen som finns i USA. Jag är alldeles kär i den här lokalen och nu vill jag inte åka härifrån, skrattar Anna Stålnacke, som delar tiden mellan Kiruna, Stockholm och Luleå.
Det är faktiskt inte första gången som Gymmet i Kiruna flyttar och byter adress. Till skillnad från den tidigare flytten, till Kirunas nuvarande centrumkärna, grundar sig den här flytten snarare på ett val om att fortsätta driva verksamheten eller inte eftersom den tidigare lokalen ligger inom gruvans påverkansområde.
– För oss är flytten en möjlighet och det känns faktiskt bara roligt och positivt. Men det är klart, vi hade inte gjort den här satsningen om det inte vore för att dialogen med LKAB fungerat så pass bra. Det handlar om så mycket mer än ekonomisk ersättning. De praktiska bitarna har varit jätteviktiga, till exempel flytthjälp, säger Anna Stålnacke.

I de nya och rymligare lokalerna ser maskinparken något annorlunda ut. Bland många gamla trotjänare, skivstänger, kettlebells och kabelmaskiner finns ett antal överraskningar. Det är framförallt möjligheterna att utöva så kallad funktionell träning, det vill säga; möjligheten att träna styrka, balans, kondition och koordination i rörelse som får ta plats i det ny-gamla gymmet.
– Vi har 15 nya maskiner och en del av dem är önskemaskiner, alltså sådant som medlemmarna önskat. Min favorit är sälrodden – en ryggmaskin, säger Amanda Sandström, som arbetar på Gymmet.
– Med åren har bodybuildingkulturen inom gymvärlden försvunnit. När jag började träna var det mest killar som gick på gym medans tjejerna gick på pass. Det är helt förändrat och tjejerna har verkligen tagit över gymmen, det är jätteroligt! säger Anna Stålnacke, som vid sidan av den dagliga gymverksamheten delar med sig av träningstips- och trix till tusentals följare på sociala medier.
Det är just den förändrade gymkulturen som gymägarna tagit fasta på – det ska finnas något för alla. Därför är målgruppen kort och gott ”alla som vill träna”.
– Vi har många äldre medlemmar likväl som unga medlemmar. Alla använder sig inte av fria vikter utan springer på löpband eller kör ett pass i stakmaskinen, säger Ella Snäll, som arbetar på Gymmet.

Flytten till de nya lokalerna är alltså en produkt av den pågående samhällsomvandlingen, som påverkar stora delar av den nuvarande stadskärnan. Beslutet om att flytta – istället för att avveckla – verksamheten bottnar i gymduons vilja och engagemang för att fortsätta driva Gymmet.
– Ända sedan vi fick veta att vi måste flytta har vi hållit ögonen öppna efter en ny lokal. Det finns många krav på ett gym, till exempel ska det vara lättillgängligt och högt i tak. När den här lokalen dök upp vågade vi inte vänta. Det kändes rätt direkt, säger Anna Stålnacke. 

Amanda Sandström och Ella Snäll, som arbetar på Gymmet i Kiruna, visar hur en av de nya maskinerna fungerar.

Amanda Sandström och Ella Snäll, som arbetar på Gymmet, visar hur en av de nya maskinerna fungerar. 

Testa på ett av Annas mördarpass i trappmaskinen 

5 min uppvärmning, sedan intervaller som nedan x 4 varv. 

Avsluta med 5 minuter nedvarvning och du har 30 jobbiga minuter på trappmaskinen