Hej mitt vinterland

December 18, 2023

Upptäck Kirunas centrum i vinterskrud

Snön ligger vit på taken, juleljusen glimmar och hela staden är vaken. Ta paus från minusgraderna med en kopp varm choklad eller kaffe på ett av våra fik, inhandla årets klappar, njut av levande kultur eller titta in på biblioteket. Kroka arm med en vän, strosa runt och se hur bostäder, handel, restaurang och hotell med mera växer fram. Allt för att du ska få ett trivsamt och tillgängligt centrum där hela livet får ta plats. Känn dig som hemma!

Tillbringa årets dagar med polarnatt i ett centrum som vibrerar. Kirunas centrum invigdes för drygt ett år sedan och arbetet med att utveckla stadskärnan fortsätter. LKAB, Kiruna kommun, Tekniska Verken och Kirunabostäder är sedan flera år tillbaka överens om att ett väl fungerande samarbete är viktigt i stadsomvandlingen. Tillsammans bidrar vi till Kirunas utveckling i allt från bostadsbyggande och infrastruktur till samhällsviktiga funktioner. Samtidigt pågår livet i centrum där inflyttningen i nya bostäder fortsätter, fler verksamheter etablerar sig och butiker och gallerior inbjuder till shopping. Gemensamt skapar vi förutsättningar för en hållbar och attraktiv stad.

PÅ GÅNG I STADSKÄRNAN I VINTER

 1. I utvecklingsområdet nära till centrum bygger LKAB över 650 bostäder där inflyttning påbörjas 2024. På Jägarskoleområdet uppförs flera villor och radhus med inflyttning 2024. Kiruna kommun arbetar med anläggning av infrastruktur och detaljplaner för att möjliggöra för ännu fler byggprojekt.
 2. Kirunas nya toppmoderna badhus beräknas stå klart under 2024.
 3. Kiruna kommuns byggnad Hjalmar Lundbohmsskolan, med gymnasium, kulturskola och lärcentra, har invigts.
 4. Detaljplanen för stadsparken har antagits av kommunfullmäktige. Tanken med stadsparken är att det kommer vara en mer aktivitetsbaserad park med fokus på barn och ungdomar.
 5. LKAB påbörjar byggnation av bostäder med handelslokaler i kvarter 2 under 2025, klart under 2027.
 6. Kiruna kommun och Tekniska Verken anlägger ytskikt och belysning för att förbättra tillgängligheten och trivseln.
 7. Med finansiering från LKAB bygger Skanska kontorshotell där inflyttning av ett 20-tal verksamheter har startat.
 8. Torget är klart. Här finns en stor solsoffa, sittplatser, belysning och en minilekplats.
 9. Kirunabostäder påbörjar byggnationen av 79 lägenheter under våren 2024.
 10. Riksbyggen bygger BRF Glasbjörken med 66 lägenheter, i samarbete med LKAB. Planerad inflyttning 2025.
 11. LKAB bygger ersättningsfastighet till Frälsningsarmén och Odd Fellow. Beräknas stå klart 2024.
 12. LKAB slutfört byggnationen av ny polisstation och inflyttning pågår, invigning planeras i början av 2024.
 13. LKAB påbörjar byggnation av bostäder med 54 lägenheter under Q2-2024 beräknas stå klart 2026.
 14. I samarbete med Kiruna kommun bygger LKAB ett hotell med butiker och restauranger på gatuplan. Beräknas stå klart december 2024.
 15. Klädkedja, restaurangaktör och kontorsverksamheter flyttar in i kvarter 7-9 under 2024 och gör de 50 befintliga verksamheterna sällskap.
 16. Fler parkeringsplatser i centrum. In- och utfart till parkeringar sker via Storhandelsgatan från Malmvägen. 17. LKAB har färdigställt den nya fastigheten till Annis Grill som är invigd och öppnad