Inflyttningsklart i Gällivare till jul och nyår

December 8, 2021
Kvarteret Hasseln, som består av 60 nybyggda lägenheter, invigdes i slutet av november. Foto: Daniel Olausson/Follow the Light
Kvarteret Hasseln, som består av 60 nybyggda lägenheter, invigdes i slutet av november. Foto: Daniel Olausson/Follow the Light

GÄLLIVARE. Samhällsomvandlingen av Malmberget och Gällivare fortsätter i snabb takt. Innan julhelgen blir ytterligare 150 nya bostäder i Gällivare klara för inflyttning. Det handlar om tre bostadsprojekt med småhus och flerbostadshus, både i centrala Gällivare och vid foten av Dundret.

I och med detta har hittills 962 nya lägenheter och 170 småhus färdigställts i Gällivare, med LKAB som byggherre, som ersättning för de bostäder som måste avvecklas på grund av gruvområdets utbredning i Malmberget. Ytterligare 369 lägenheter samt ett antal småhus är under produktion.

Ett av de projekt som nu blivit klart ligger vid infarten till centrum, vid Malmbergsvägen. Där har det byggts två femvåningshus med totalt 60 lägenheter. I Bryggeribacken, på andra sidan Vassaraträsket och nedanför Dundret, har det tillkommit 19 nya kedje- och parhus samt åtta tvåplanshus med 52 lägenheter. Dessutom har ytterligare ett flerbostadshus uppförts i en fjärde etapp på Repisvaaraområdet, mellan centrum och Dundret. Där har det tillkommit 18 lägenheter samt 800 kvm lokaler.

-Lokalerna är anpassade för livsmedelshandel och för hela områdets behov, säger Ulf Hansson, sektionschef för Samhällsomvandling i Gällivare och Malmberget.
Det handlar ju inte bara om att ordna själva bostäderna, utan att det även finns service och mötesplatser i nya områden.

-När det gäller de nya husen i centrum, i kvarteret Hasseln, har vi satsat lite extra. De har bland annat garage i källarplan och laddstolpar för elbilar. Husen är byggda i trä, som de flesta av våra nya bostadshus, med tanke på energiförbrukning och hållbarhet. Vi strävar även efter ett varierat byggande, både i materialval, arkitektur och boendeformer, säger Ulf Hansson.
På Bryggeribacken byggs det både nya småhus, bland annat som ersättning för villor i Malmberget, samt lägenheter i flerbostadshus.

 

Text: Jan Palo