Ingas framtid finns i Gällivare

Februari 22, 2016
Två glada damer.
Inga Nilsson tillsammans med syster Gun.

Snart går flytten. Om drygt ett år är det dags att lämna Malmberget för det nya äldreboendet Forsgläntan som ligger intill Vassara älv i Gällivare. En spännande tid i en 88-årings liv.— Det måste ske, mina koppar i skåpen har hoppat i många år, säger Inga Nilsson.

Stora delar av Malmberget kommer att avvecklas under de kommande 20 åren till följd av gruvans utbredning. Ett av äldreboendena, Gunillahem, ligger i det område som är aktuellt för avveckling. Där bor Inga Nilsson, 88 år.

Inga växte upp i Malmberget tillsammans med systern Gun och deras föräldrar. Pappan jobbade på LKAB och familjen bodde i ett av LKAB:s hus på övre Hermelin. Varken huset eller området finns kvar idag på grund av gruvans deformationer. Det kommer snart inte heller Ingas nuvarande hem att göra. Gunillahem ska rivas och Inga, som har varit Malmberget trogen hela sitt liv, ska flytta.
— Det känns konstigt, men samtidigt lite spännande. Flytten måste ske. Mina koppar i skåpen har hoppat i många år, säger Inga Nilsson.

Utanför fönstret syns staketet som omringar ”gropen” i Malmberget. Verkligheten gör sig påmind.
— Jag hoppas att gruvan får fortsätta och att de får sälja malm. Många nya gruvor ploppar upp i världen och har billigare malm. Men det är klart, vi har bra kvalitet på vår malm, säger Inga Nilsson.

Inne på Gunillahem möts besökarna av värme och glädje mellan de boende och personalen. Kerstin Lycksell är en av undersköterskorna som arbetar på hemmet och som träffar Inga Nilsson varje dag. Just idag är en bra dag.

— Solen skiner och vi med den, eller hur Inga?, säger Kerstin Lycksell och tittar ut genom fönstret.
Intill Vassara älv i Gällivare byggs det nya vård- och omsorgsboendet Forsgläntan. Det är den första kommunala verksamheten som ersätts av LKAB i samhällsomvandlingen.

— Det är ett stort steg att påbörja utvecklingen och bereda mark för framtida gruvbrytning för att på så sätt säkra LKAB:s framtida verksamhet, säger Dan Johansson, ansvarig för samhällsomvandlingen i Malmberget, LKAB.

Det nya vård- och omsorgsboendet får åtta avdelningar med plats för 71 boende, och ska i första hand ersätta Gunillahem. Vid det fina läget intill Vassara älv anläggs promenadsstråk, innergårdar med planteringar, utegym och samlingsplatser.
— Vi har varit med i referensgruppen och kommit med förslag och önskemål inför det nya boendet. Det blir lite större rum och bättre garderober. Vi ska bland annat inreda sinnenas rum och ett kafé på entréplan, säger Kerstin Lycksell.

Innemiljön är noga genomtänkt vad gäller färgsättning, ljus och ljud. Innanför väggarna finns tekniktunga trygghetssystem.

— Vi vill skapa en trygg och så hemmalik miljö som möjligt. Vi har bland annat arbetat mycket med att få in ljus i byggnaden. Det blir en ljusgård i mitten av byggnaden som går genom båda planen. På så sätt undviker vi mörka partier som det ofta blir i denna typ av byggnad med långa korridorer, säger Mats Landström, projektledare för samhällsbyggnadsförvaltningen.

De boende kommer även att ha tillgång till träningsrum, bastu, fotvård och frisör.
— Malmberget har varit bra. Vi har haft allt vi behöver här. Jag kommer nog sakna en del, som promenaderna runt området. Men det blir nog bra även i Gällivare, säger Inga Nilsson.

I mars 2017 går flytten. Då lämnar Inga Nilsson Malmberget.