Kirunas äldsta byggnad har flyttat

November 2, 2017
Bild på LKAb:s första bostadshus

Onsdagen den 1 november gick flyttlasset för den så kallade B1:an, det vill säga; LKAB:s första byggnad i ordningen och stadens äldsta bostadshus.– Även om B1:an inte användes som bostad speciellt länge har den ändå en central roll i Kirunas historia, säger Maria Strålberg, museolog och konstvetare som arbetar med flyttprojektet på uppdrag av LKAB.

Det knuttimrade pörtet B1 består av två rum och fungerade inledningsvis som bostad för de första gruvarbetarna som vallfärdade till staden.
– Det sägs att byggnaden mer eller mindre var öppen för de som var i behov av en sovplats. Det var ont om bostäder och därför var det inte ovanligt att folk trillade in under natten, säger Maria Strålberg.

Under senare år har byggnaden ingått som en del i Hjalmar Lundbohmsgårdens museiverksamhet och hållits öppen vid bland annat visningar. Med den tidstypiska inredningen, där de två spisarna stått i centrum, har besökarna fått en känsla för hur de första gruvarbetarna levde runt sekelskiftet.

B1:an uppfördes 1890 och är den åttonde byggnaden som flyttas i samhällsomvandlingens spår. Byggnaden flyttas från sin nuvarande plats till foten av berget Luossavaara, med utsikt över gruvan och fjällmassivet. Dessutom gör huset sällskap med Hjalmar Lundbohmsgården – precis som förut.
– Hjalmar Lundbohmsgården flyttades i september och nu pågår arbetena med att återställa byggnaden. En viktig parameter är att husets orienteringen ska stå i precis samma riktning som tidigare och att självaste Hjalmar fortfarande kan ha uppsikt över gruvan från sitt arbetsrum, säger Tjabba Nordanfjäll, projektledare med ansvar för flytten av kulturbyggnader vid LKAB.
Av den anledningen flyttas B1:an – för att göra Hjalmar Lundbohmsgården komplett. Dessutom kommer matkällaren, som tillhör gården, att flyttas.

Men det är inte första gången som byggnaden byter adress utan det är faktiskt tredje gången gillt.
– Från början stod byggnaden vid Luossajärvis strand men flyttades närmare Hjalmar Lundbohmsgården som en del av tidens nationalromantiska bevarandeanda i likhet med Skansen. Hur den kom till stranden vet man inte riktigt. Det troliga är nog att den flyttades dit från någon av de närliggande byarna, säger Maria Strålberg.