Kirunas företagare satsar på framtiden

November 27, 2017
En tjej och en kille vid en cafédisk
Café i hållbara material. Emelie Öhrn och Björn Rönn har öppnat ett nytt fik i en lokal som ska avvecklas inom fem år.

Enligt dagens tidplan för samhällsomvandlingen kan Kirunas nuvarande centrum leva fram till 2022. Det innebär att cirka 200 företag måste flytta, men det stoppar inte vissa från att ha framtidstro och satsa här och nu.

Två som tagit steget att satsa i Kirunas nuvarande centrum är Björn Rönn och Emelie Öhrn som nyligen öppnat caféet Bjöhrns i en lokal som LKAB sedan tidigare köpt. De har lagt ner tid och energi på att anpassa lokalen för sitt unika kaffekoncept, och grubblar inte över att fastigheten så småningom ska rivas.

– Vår första idé var att öppna café i en husvagn, men så snubblade vi över den här lokalen och såg potentialen. Vi har byggt om med enkla medel, det mesta är återvunnet och egentillverkat, vilket är smart ur ett hållbarhetsperspektiv i samband med att vi på sikt ska flytta, säger Björn Rönn.

Enligt dagens tidplaner för flytten som bygger på LKAB:s brytningstakt och Kiruna kommuns planering av nya stadsdelar kan butiker och boende i dagens centrumkärna bo kvar och bedriva verksamhet i fem år till.

– Vi har fått en väldigt bra hyresdeal i och med att vi inte behövt binda upp oss på ett flera år långt hyreskontrakt. Det har varit guld värt och bidragit till att vi valt att öppna, fortsätter Björn.

Sanna ReDo

Björhns satsning smittade av sig på second handbutiken ReDo, som drivs av Sanna Inga Poromaa.

– Jag fick höra att Björhns skulle öppna och kände att: ”Nu kör jag”. Jag behövde en mer central lokal och precis som Björhns har jag sluppit binda mig på ett längre hyreskontrakt utan har bra uppsägningstid, vilket är tryggt för mig som småföretagare, säger Sanna.

Ett till exempel på företag som väljer att satsa i en butikslokal som LKAB äger är sportbutiken Höjdmeter. De har i dagarna nyanställt en till medarbetare och öppnat en helt ny avdelning med längdskidor.

– Kirunas centrum måste leva både innan och efter flytt. Vi blir inte hjälpta av att slå ner på takten och sitta och vänta, det enda rätta är att satsa, säger Johan Andersson, delägare i Höjdmeter. Vi har en god dialog med LKAB och jag känner att det finns en lyhördhet, fortsätter han.

Höjdmeter

Två företagare som sett möjligheten i att stärka varandra genom att dela lokal i nuvarande centrum är massageterapeuten Maud Lindmark som för två år sedan öppnade Massagestudion och Anette Taavo som för ett och ett halvt år sedan tog chansen att köpa hälsokostbutiken HälsoKraft.

– Jag älskar mitt jobb, tror på handeln och såg det aldrig som ett alternativ att inte köpa butiken när den skulle säljas. Jag och Maud huserar i samma lokaler och hjälps åt med lokalhyran samtidigt som vi skapar merförsäljning åt varann, säger Anette Taavo.

Båda beskriver att flytten känns långt borta och att de tänker satsa på sina verksamheter både här och nu, och i framtiden.

– Fem år är en lång tid och mycket kan hända, jag är positivt inställd och tänker satsa på verksamheten så länge vi kan vara kvar. Jag har inga planer på att stanna av och känner att det är viktigt att finnas där kunderna är. Vi får se vad framtiden erbjuder, säger Maud.

Hälsokraft och massagestudion

De betonar att dialogen de haft med LKAB känns bra och att det är bekymmersamt om alla blir negativa till nuvarande handel i centrum.

– Negativa tankar smittar av sig, vi förstår att det är ett givande och tagande i en sådan här process. Det bästa LKAB kan göra är att se till att fortsätta driva gruvan som är motorn i samhället och vi får se till att marknadsföra oss själva för att öka centrumhandeln, säger Anette Taavo.

I Malmberget har 75 procent av företagarna flyttat och börjat om på nytt till följd av LKAB:s gruvbrytning. Inom några år står Kirunas företag, organisationer och myndigheter inför samma resa.

Kiruna kommun planerar hur nya centrum ska se ut och bebyggas, det är också de som tecknar markanvisningsavtal med dem som ska bygga. Bilden av det nya växer fram i och med att allt fler aktörer blir klara för byggstart. LKAB ska bygga i kvarter fyra och nio.

– Det är otroligt viktigt att vi kan börja konkretisera var LKAB kan erbjuda nya lokaler. För att hitta lösningar är det viktigt för oss att ha en bra dialog med företagen som ska flytta, säger Therese Lindroth, ansvarig för dialogen med näringsidkare i Kiruna.