Klocktornets tid är inne för flytt

Mars 27, 2017
Kiruna stadshus med klocktorn.
Den största klockan väger 1 536 kilo.

I över 50 år har Kiruna stadshus kännetecknats av sitt klocktorn som också blivit synonymt med Kirunas stadsbild. Under 2017 slår klocktornet sina sista slag på nuvarande plats innan det flyttas till nya centrum.

Kiruna stadshus är ritat av arkitekten Artur von Schmalensee och byggdes mellan åren 1959 – 1963. Schmalensee vann en arkitekttävling med sin konstruktion som han kallade ”Igloo” på grund av dess låga entré in i en stor öppen hall med höga ljusinsläpp. Exteriört kännetecknas byggnaden av sitt uttrycksfulla klocktorn som har blivit synonymt med Kirunas stadsbild.

– I den dokumentation som Norrbottens museum gjort på uppdrag av LKAB går det att läsa: ”När Artur von Schmalensee ritade stadshuset i Kiruna kom han till insikt om att denna byggnad, omgiven av bergskedjor och fjällhedar, för att kunna hävda sig och göra ett mäktigt intryck borde krönas av ett torn”, säger Maria Strålberg, konstvetare och museolog.

Klocktornets konstruktör var en man vid namn Konrad Hernelind som i ett första konstruktionsförslag föreslog att tornet skulle konstrueras i stål. Det ändrades dock och klocktornets stomme konstruerades i gjutjärn. Tornet tillverkades av Svedala gjuteri i Malmö och rostades på konstgjord väg av ett annat företag i Malmö. Därefter skickades det sektionsvis till Kiruna och monterades med skruvförband av rostfria bultar.

– Konstnärlig utsmyckning är en integrerad del av Kirunas stadshus., Klocktornets utsmyckning med skulpturer skapades av konstnären Bror Marklund och är de mest iögonfallande. Byggnaden skulle inte vara så spektakulär utan tornet, säger Maria Strålberg.

Bror Marklund var under 1900-talet en av Sveriges mest kända skulptörer. Skulpturerna på klocktornet gjöts i brons och föreställer bland annat olika rovdjur och gruvarbetare. Utöver Marklunds skulpturer är tornet ett allkonstverk som även innehåller klockspelskompositioner av kompositören Werner Wolf Glasers. Han fick uppdraget att tonsätta klockstapeln via en tävling i samråd med Sveriges Tonsättares förening. Tornets 23 klockor namngavs av den malmbergsfödde författaren Björn-Erik Höijer. Han skrev också en dikt till varje klocka och på de sju största klockorna är dikterna ingjutna.

– Att klocktornet bevaras betyder jättemycket för Kirunaborna. Stadshuset har så mycket historia kopplat till sig. Alla händelser som ägt rum och minnen, som skapats i form av strejker, fester, studentbaler och så vidare, måste återberättas till framtida generationer. Klocktornet symboliserar det gamla stadshuset i nya centrum, säger Maria Strålberg.

Klocktornet ska placeras på marken framför det nya stadshuset. Fler föremål som är bärare av byggnadsminnet och som i någon form ska flyttas till det nya stadshuset är bland annat huvudentréns handtag, formade som den samiska trumman, konstverket Kiirunavaara samt Ryan Soltrumma från Rautas.

– Planen är att klocktornet flyttas under senare delen av 2017, men alla detaljer är ännu inte klara, säger Johan Mäkitaavola, projektledare nya stadshuset LKAB.