Kvarteret Ullspiran – ett fall för polisen

Mars 10, 2017
Poliser och projektledare från LKAB på led.
Polisen passar på att öva på kvarteret Ullspirans gård 6 och 8, som snart ska rivas. Kent Nilsson Sarri, Jörgen Stridsman, Maria Kuokkanen och John Lindström.

Nu inleds avvecklingen av gård 6 och 8 på kvarteret Ullspiran. Då tar polisen tillfället i akt och nyttjar byggnaderna för övning.– Det är inte ofta man får tillfälle att öva i verkliga miljöer och det är guld värt, säger Jörgen Stridsman, hundförare vid kirunapolisen.

Gård 6 och 8 på kvarteret Ullspiran är sedan en tid tillbaka utflyttade i väntan på avveckling. I mars påbörjas rivningsarbetet men dessförinnan passar polisen på att öva i de gamla bostadshusen.

– Vi tränar framförallt på att forcera dörrar, som är svårare att få tillgång till att öva på, säger John Lindström, polisassistent.

Det är just forcering av dörrar, med särskilda verktyg som står i centrum för övningen – för att så snabbt och säkert kunna ta sig in i ett utrymme.

Poliser

– I de allra flest fall handlar det om att vi behöver ta oss in på grund av ett sjukvårdsfall, säger John Lindström.

Under övningarna deltar även Virus, en sjuårig schäferhane som varit i polisens tjänst sedan ettårsåldern.

– Virus är en så kallad kombihund. Jag brukar säga att han inte är bäst på något men bra på allt, säger Jörgen Stridsman om sin partner.

Att vara kombihund innebär bland annat att Virus är patrullhund, utbildad i person,-föremål- och narkotikasök. Dessutom är han en lavinhund.

– Virus är med mig på jobbet varje dag och fungerar som en säkerhet för oss i arbetet, säger Jörgen Stridsman.

När Jörgen Stridsman kopplar Virus och tar ut honom från polisbilen avläser han situationen direkt. Det är dags för arbete och de ska gå in i en av lägenheterna där det iscensatts en farlig situation. Jörgen öppnar dörren – med Virus i spetsen – och meddelar deras närvaro.

– Han ser till att hela tiden skydda mig och många gånger lugnar han ner situationen. Det är en trygghet att ha honom med sig, säger Jörgen Stridsman.

Under vintern har polisen även fått möjlighet att nyttja Järnvägshotellet, som kommer att avvecklas under 2017, för övning.

– Det är väldigt glädjande att byggnader som ska avvecklas kommer fler till gagn. När polisen lyfte frågan till LKAB om att få öva i avvecklingsområden var det något vi självklart ville möjliggöra. Deras arbete är otroligt viktigt och en trygghet för alla medborgare. Om LKAB kan bidra till utveckling vill vi givetvis göra det, säger Kent Nilsson Sarri, byggledare för rivningsprojekt vid LKAB.