Ljus över Kiruna centrum

Februari 2, 2018

I samband med Snöfestivalen invigdes LKAB och Kiruna kommuns satsning på förbättrad belysning i Kiruna centrum. Syftet är att öka trivseln och attraktiviteten i stadskärnan. Den nya belysningen ska gå att flytta till nya Kiruna och fortsätta ge en vacker upplevelse för både invånare och turister.

– Projektet heter Vinterljus och temat är norrsken. Vi vill skapa en wow-känsla i centrum med flyttbar belysning som går att ta med till nya centrum, på så sätt har vi en långsiktigt planering för investeringen, säger John Pettersson, ljusdesigner på ÅF.

LKAB och Kiruna kommun finansierar hälften var av belysningsprojektet som ska göra centrumkärnan mer trivsam att vistas i. Initiativet är ett resultat från de dialoger som hölls med lokala handlare i nuvarande centrum under hösten.

– Det här är ett resultat av de önskemål jag fått från handlare. Vi har snart fyllt alla tomma lokaler, folierat skyltfönster för att höja stämningen och nu lyser vi upp centrumkärnan på ett hållbart sätt med flyttbar belysning. Det känns väldigt bra, säger Therese Lindroth, ansvarig för dialogen med verksamheter som ska flytta i samhällsomvandlingen på LKAB.

Tanken är att den nya ljussättningen i centrum ska fortsätta lysa upp parker och entréer till galleriorna när julbelysningen släcks för att skapa en trygg och attraktiv plats för Kirunabor att vistas i. Det blir vinterbetonade projiceringar med snöflingor på fasader och gångvägar utanför entréer.

– De platser vi installerat belysning i är Ferrumparken, Meshplan samt entréerna till alla gallerior. Det blir ett positivt tillskott i Kirunas centrum och har varit ett snabbt och roligt projekt att jobba med, säger Marie Wågberg, projektledare på Din samarbetsparter.

I och med att Kirunas nuvarande centrumkärna är utspridd ska ljuset förtydliga var handeln finns och öka strosandet bland butikerna. Färgat blåaktigt ljus ger bakgrundsfärg till vita snöflingor utanför galleriorna.

– I Ferrumparken har vi ersatt befintliga belysningsstolpar med högre stolpar för att få en bättre vinkel på ljuset, plus att vi kan styra färgerna i norrskensfärger. De nuvarande gångvägsarmaturerna har bytts ut mot strålkastare av samma modell som används i kommunens lekplatser, avslutar John Pettersson.