LKAB bygger två kvarter i Kirunas nya centrum

Juli 13, 2017
Kirunas stadshus med omnejd
LKAB ska bygga ersättningsfastigheter i kvarter fyra och nio i Kirunas nya centrum.

I planen för Kirunas nya centrum ingår tio kvarter, varav LKAB ska bygga i två av dem, kvarter fyra och nio. Uppdraget att bygga kvarter fyra går ut på upphandling under hösten.

För kvarteren har LKAB och Kiruna kommun tecknat en avsiktsförklaring som innebär att LKAB åtagit sig att bygga upp dessa två kvarter. Marken ska framförallt användas till att erbjuda ersättningshus åt de fastighetsägare som väljer hus istället för pengar. Det ska även möjliggöra erbjudande om nya lokaler till de som har verksamhet i dagens centrum.

– Det ska byggas både bostäder, kontorsytor och handelslokaler, säger Nina Eliasson, arkitekt vid LKAB:s samhällsomvandling.

I kvarter fyra är planen att det ska byggas tre bostadshus med cirka 60 – 70 nya hyresrätter och ett mindre inslag av kommersiella lokaler som vetter mot kvarter fem, där Kirunas nya kulturhus ska byggas. I kvarter nio blir det överhängande handelslokaler och kontorsytor. Hela 4 500 kvadratmeter handel ska lokaliseras i bottenplanet på kvarteret.

– Det är otroligt viktigt att vi kan börja konkretisera var LKAB kan erbjuda nya fastigheter, lokaler och bostäder. På så sätt kan vi bland annat visa var butiker kan vara lokaliserade, säger Therese Lindroth, projektledare vid LKAB:s samhällsomvandling.

Ambitionen är att en byggstart ska vara möjlig under senare delen av 2018 i kvarter fyra. Planen för kvarter nio är ännu inte bestämd.

Utöver LKAB:s kvarter i Kirunas nya centrum så bygger LKAB på området Luossavaara. Området är indelat i tre etapper. Första etappen består av de flyttade kulturbyggnaderna, den andra etappen innehåller Riksbyggens 47 nya bostadsrätter och den tredje etappen innehåller planer för bostäder. Planeringsarbete för tredje etappen pågår just nu och ambitionen är att LKAB ska börja bygga i området under 2018.