LKAB ersätter CERTEGO och Garageportsexperten i Kiruna med ny lokal

Oktober 27, 2017
Affärslokal

Nyligen träffades en överenskommelse om ersättning och flytt mellan LKAB och en näringsidkare i Kiruna till följd av samhällsomvandlingen. Vid årsskiftet flyttar CERTEGO, före detta Låsfixarna, och Garageportsexperten till nya lokaler inom Kiruna tätort.

– Vi hittade en lokal som passade oss med ett mycket bättre affärsläge för vår typ av verksamhet. Då kontaktade vi LKAB och sa att vi ville flytta och bli ersatta, och så blev det, säger Tommy Johansson, ansvarig CERTEGO och Garageportsexperten.

Flyttlasset går vid årsskiftet till XL-byggs före detta lokaler nere på industriområdet intill Coop-området, eller som byggnaden kallas i folkmun ”före detta Petterssons”. Dialogen mellan LKAB och företaget har pågått under en tid och nu är allt klart.

– Vi kände själva att vi ville komma närmre industriområdet då våra kunder framförallt tillhör bygg- och industrisektorn. LKAB erbjuder flytt av inredning, möbler och varor till den nya lokalen, vilket innebär att LKAB står för kostnaderna i samband med omlokaliseringen, så nu tog vi chansen, säger Tommy.

Företag, organisationer och myndigheter som behöver flytta på grund av LKAB:s fortsatta gruvbrytning kompenseras i flera delar. I dagsläget är det cirka 200 till antalet i Kiruna. Verksamheter som hyr lokaler erbjuds nya lokaler med hyrestrappning upp till fem år, under förutsättning att hyreskostnaden blir högre. Utöver det står LKAB för omlokaliseringskostnader och resultatbortfall i samband med flytten och under etableringstiden.

– De har blivit ersatta enligt våra kompensationsmodeller, och nu hoppas vi på en smidig och effektiv flytt så att stilleståndet minimeras, både för LKAB och för företagets skull, säger Anders Lundgren, LKAB:s samhällsomvandling.