LKAB lyckas med historisk husflytt

Maj 24, 2017
Hus flyttas

Idag flyttade LKAB den första kulturbyggnaden, Arbetarbostaden B5, i Kiruna till sin nya plats vid foten av Luossavaara. Flyttlasset gick i promenadtakt de fem kilometrarna som det 82 ton tunga huset flyttades. Allt gick enligt plan.

En och en halv timme tog flytten från Bolagsområdet till det nya området på Luossavaara med start klockan nio på onsdagsmorgonen. Väl framme så sänktes huset ned på en förberedd grundplatta. Den nya adressen är Lotten Erikssons gata nummer 9.

– Det har varit otroligt mycket jobb och förberedelser inför den här dagen, så nu känns det häftigt att det blir verklighet, det är en ynnest att få vara med och skriva historia på det här sättet, säger Tjabba Nordanfjäll, projektledare med ansvar för flytten av kulturbyggnaderna.

Många var nyfikna på vad som pågick och huset hade publik hela vägen från start till mål. En av Kirunaborna som hade letat sig ut efter gatorna var Jonas Aho.

– Huset rullade förbi min firma, så då var jag tvungen att gå ut och kolla. Det var en häftig syn när trailern körde förbi. Nu börjar det verkligen hända grejer i Kiruna, säger Jonas Aho.

Flytten gick felfritt och i alla lägen var säkerheten högst prioriterad. LKAB:s KMA-samordnare Malin Fors var med under hela flytten för att säkerställa att allt gick rätt och säkert till.

– Det viktigaste för oss var att säkerheten var hög. Folk har respekterat avspärrningarna och säkerhetsavstånd, så vi är nöjda med dagens genomförande och hoppas på att det fortsätter så här i kommande flyttar, säger Malin Fors, KMA-samordnare projekt samhällsomvandlingen LKAB.

Under 2017 ska totalt åtta kulturbyggnader flyttas. Näst på tur är ett bläckhornshus som flyttas under torsdagen den25 maj. Därefter flyttas Ingenjörsvillan den 15 juni. Resterande flyttas görs efter semestrarna under sensommaren och början på hösten.