Lokala företag flyttar Kirunas klocktorn

April 7, 2017
Klocktorn och lyftkran

Nu står det klart att LTH Traktor i samarbete med Nybergs Mekaniska Verkstad fått uppdraget att flytta klocktornet från taket på Kirunas stadshus till nya centrum. Arbetet påbörjas omgående och ambitionen är att klocktornet ska stå på sin nya plats till hösten.

Klocktornet flyttas på uppdrag av LKAB som även finansierar flytten. Stora utredningar har pågått för att komma fram till hur flytten ska gå till. Slutsatsen är att klocktornet kommer monteras ned bit för bit för att sedan monteras upp på den nya platsen.

– Entreprenörerna räknar med att sätta igång med förberedelserna direkt. Planen är att nedmonteringen och lyften från taket ska genomföras under perioden maj – juni, säger Johan Mäkitaavola, projektledare för nya stadshusbygget på LKAB.

Nedmonteringen föregås av omfattande konstruktionskontroller där tornets status kommer kontrolleras, därefter demonteras tornets klockor och urverk varefter tornstrukturen demonteras och lyfts ned i sex delar för vidare transport och uppmontering på sin nya plats. Arbetet sker med stöd av kulturhistoriskt sakkunniga för att ta tillvara kulturvärdet och klocktornet har dokumenterats utförligt på sin nuvarande plats.

– Det är ett hedersuppdrag som vi är mycket stolta över att få vara en del av, att omvandla Kirunas stadsbild. Samtidigt är det ett komplext projekt där säkerheten för såväl omgivningen som klocktornet är den röda tråden, säger Mats Helin, projektchef vid LTH Traktor AB.

Kiruna stadshus är ritat av arkitekten Artur von Schmalensee och byggdes mellan åren 1959 – 1963. Exteriört kännetecknas byggnaden av sitt uttrycksfulla klocktorn, skulpterat av konstnären Bror Marklund, som har blivit synonymt med Kirunas stadsbild.

Slutbesiktning av tornet, på plats vid nya stadshuset äger rum i slutet av augusti.