Lyckad flytt av klocktornet i Kiruna

Oktober 4, 2017
Klocktorn lyfts ned från tak

Tidigt den dimmiga morgonen den första augusti lyftes första biten av det 26 meter höga Klocktornet ned från stadshustaket i Kiruna. Just nu repareras strukturen och stålet. Urverket blir helt nytt.

Det var flera hundra personer som var nyfikna att se när den första biten av klocktornet lyftes av stadshustaket, men åskådarna fick vänta och många gav upp innan första lyftet var klart. Demonteringen genomfördes i sex delar under första veckan i augusti varav den första delen tog längst tid.

– Det första lyftet var mest komplicerat. Den översta sektionen av klocktornet innehöll just klockorna. Det är 23 stycken i olika storlekar som tillsammans vägde 8,2 ton, men allt gick bra, säger Mats Helin, projektledare LTH Traktor.

Klocktorn flyttas

 

Klocktornet repareras
I samband med besiktningen som gjordes i våras konstaterades att vissa delar var i sämre skick än förväntat. Det är framförallt den konstnärliga utsmyckningen som behöver restaureras och repareras. Just nu finns klocktornets sex delar på Nybergs Mekaniska verkstad där de plockas isär bit för bit.

– Tornet är ihopskruvat med cirka 2 700 bultar som varje del ska skruvas loss och fraktas till LKAB Mekaniska där de ska blästras och målas om, säger Mats Helin.

Klocktornet ska placeras på marken framför Kirunas nya stadshus på ett sju meter högt fundament. Det ska stå i samma väderstreck som tidigare och den här gången är ambitionen att klockorna ska gå rätt och spela. Urverket blir helt nytt och ska tillverkas av samma företag som för 50 år sedan, Westerstrand & Söner AB.

– En ny klockspelsstyrning ska installeras med elektronisk styrning och en synt där man kan programmera in melodierna. Styrningen innefattar ett huvudur med GPS-synkronisering för det nya urverket, säger Mattias Ejnestrand, ansvarig för installationerna på nya stadshuset.

Totalt väger tornet 153 ton och planen är att det ska stå på sin nya plats innan årsskiftet.

– Vi ska börja återmontera tornet under oktober och om vi inte stöter på oförutsedda hinder så ska hela klocktornet stå klart på sin nya plats under november, säger Mats Helin.

Klocktorn flyttas

 

LKAB finansierade flytten
Flytten av klocktornet finansieras av LKAB då det ingår i åtagandet gentemot Kiruna kommun i samband med bygget av ett nytt stadshus.

– Det här är en tydlig milstolpe i stadshusprojektet. Nu har projektet i princip bara ett år kvar, stadshuset ska stå klart för inflyttning efter sommaren 2018. Just nu kläs både interiören invändigt och taket in med guldfärgad plåt, säger Johan Mäkitaavola, projektledare för stadshusbygget på LKAB.