Malmbergare flyttar in på Repisvaara

April 13, 2017

Den som helt ovetandes svänger in på Murgatan i Malmberget kan få för sig att det är helt vanlig gata i en idyll av kedjehus. Men det är på ytan. Bakom ryggen finns LKAB:s gruva där Uplandslaven tronar högst upp.

Idyllen måste ge vika för gruvans framtid, och det är dags att flytta för familjen Kristensen. De är en av familjerna i Malmberget som berörs när en ny del av samhället måste övertas för malmbrytning, som de flesta här lever av.

Jessica, Johan, Jenna, Jesper och Jonathan Kristensen flyttar kring påsk in i sitt nya hem på Repisvaara. De lär få sällskap av fler malmbergare så småningom. På Repisvaara byggs närmare ett tusen nya lägenheter och området är inom något år en helt ny stadsdel i Gällivare. Repisvaara ligger på en solig bergsluttning, precis som Malmberget, och Johan och Jessica som levt med gruvan hela sitt liv kan se Uplandslaven ända hit. Och solen lyser på berget, precis som i Malmberget.

Äntligen

– Jag säger ”Äntligen!” för nu känns det som om vi väntat länge. Det ska verkligen bli toppen att få flytta in i ett helt nytt hus. Jag är mycket glad, säger Jessica Kristensen.

Hon var inte lika glad från början. Hon tyckte att ”Repis” var som ”ett stugområde i skogen”.

– Jag ändrade mig när vi fick se planerna, hur stort området skulle bli och alla möjligheter som finns här. Sedan vi bestämt huset och fick tomten har jag knappt kunnat bärga mig. När ett beslut är fattat får det gärna gå fort, säger hon.

Deras gata är så ny att den inte fått något namn ännu. Ändå finns hus på båda sidor. I bakgrunden ser man Dundret. Malmberget ligger mitt emot. Där nere finns Gällivare och Vassara älv. Utsikten är fantastisk.

Brevet

Familjen Kristensen väcktes en dag av ett erbjudande i brevlådan från LKAB:s samhällsomvandlare.

– Innan dess tänkte vi inte så mycket på att vi måste flytta, även om vi alla har levt med gruvbrytningens villkor sedan barnsben. Jag har aldrig bott utanför Malmberget. Vi kan sprängningstiderna. Värre har det varit med skakningarna som kommit på oregelbundna tider. Det har ökat på senare tid, säger Johan.

I brevet kallades de till ett samråd där de fick flera alternativ att välja på av LKAB:s samhällsomvandlare på Gunillaskolan. De fick erbjudande om köp eller fastighetsbyte med LKAB.

Byte

– För oss var fastighetsbyte det bästa alternativet. Vi ska ju bo kvar och leva här. Då är det bästa ett helt nytt hus. Fastighetsbyte är ett bra sätt att lösa problemet på, säger Johan och Jessica.

Fastighetsbyte går till så att LKAB bygger ett nytt hus på ett nytt område och tar över den berörda familjens gamla hus, där marken i ett senare skede omvandlas till industriområde för gruvbrytning. Samhällsomvandling kallas det.

– Vi fick välja på flera olika hus och hustyper. Vårt gamla hus är större det nya som byggts. Vi kunde kompensera skillnaden med olika tillval vi behövde göra. Det viktigaste var att vi behöver fyra sovrum. Nu har allt löst sig till det bästa, säger Jessica och Johan.

Familj framför hus

Framtid

Johan jobbar som säljare, Jessica på ett kafé i Gällivare och sönerna är på väg ur tonåren. En av dem har fått jobb, den andre hoppas på LKAB i framtiden. Jenna får längre till skolan, och skolskjutsen är inte ordnad ännu. Till hösten kanske hon måste byta skola till Gällivare.

– Jag ska gå kvar i skolan på Malmsta så länge. Men jag kommer att sakna mina kompisar på fritiden. Någon av dem kanske flyttar hit. Jag vill gärna börja med skidåkning på Dundret, det blir närmare. Jag hoppas det blir bra här, säger Jenna.