Malmbergets företagare flyttar till Gällivare
Närmare 75 procent av företagen i Malmberget har valt att flytta verksamheten och börja om på nytt i Gällivare.
Två av företagen flyttar tillsammans, Malmens Friskola och restaurangföretaget Capris.
– Det nya läget är kanon. Nu utvidgar vi verksamheten, säger Tony Ömalm, Malmens Friskola.
– Jag räknar med att fördubbla verksamheten. Kanske kan jag snart göra min första nyanställning, säger Victor Eriksson, Capris.
Mari Johansson, Clippt o Scuret på Järnvägsgatan, flyttar till Lasarettsgatan i sommar.
– Jag har köpt en egen lokal i Gällivare, säger hon.
Det var 2010 som LKAB meddelade att man hittat mer malm under malmkroppen Printzsköld. Malmkroppen är nu en av LKAB:s huvudmalmer i Malmberget. Men framtidsjobben i gruvan har stora konsekvenser. Centrala Malmberget påverkas, och en stor del måste avvecklas. Därmed berörs också större delen av det privata näringslivet i Malmberget, inte bara bostäder, skola och vården.
Ulf Hansson vid LKAB:s samhällsomvandling har diskuterat och förhandlat med de flesta av Malmbergets småföretagare.
– Det har varit ett gott diskussionsklimat överlag, trots att det ofta är svårt att flytta företag. Vi har haft LKAB:s ersättningsregler som grund. Dessutom har vi tagit in en företagsanalytiker som gått igenom respektive företag och letat efter utvecklingsmöjligheter. Därefter har vi kunnat föra mycket positiva diskussioner, säger Ulf Hansson.
27 företag flyttar. De nio företagare som har valt att avveckla verksamheten har tagit pension, haft familjeskäl eller andra särskilda orsaker.
– De har fått sin ersättning och sedan gått vidare, säger Ulf Hansson.
Flyttföretagen har blivit utvecklingsföretag. Malmens Friskola fanns till och med examensdagen i våras i en gammal hotellbyggnad vid torget i Malmberget. Där har företaget redan tidigare haft utbyggnadsplaner. Men det gick inte att bygga om lokalerna där så att fler klasser och elever kunde få plats. Nu har Tony Ömalm köpt före detta Blå Skolan vid Sjöparksområdet i centrala Gällivare. Där inreds just nu en modern skola med allt som behövs av skolsalar, matsal, scen, utrymmen för gymnastik och slöjd, kontor och personalutrymmen med högsta standard. Ytan är på totalt 1 500 kvadratmeter.
– 2018 utvidgar vi med två nya skolklasser i årskurserna 4 – 5. Elevantalet ökar då från 86 till 140. Vi har idag omkring 12 lärare på hel- och deltid i verksamheten. Lärartjänsterna måste kanske också ökas när Malmens Friskola ökar. Hittills har vi haft årskurserna 6 – 9. Det är de nya lokalerna som gjort utvecklingen möjlig. Redan nu har ansökningarna till hösten strömmat in. Då ska det mesta av ombyggnaden vara klar, säger Tony Ömalm.
Malmens Friskola får ytterligare möjligheter när de nya sportanläggningarna runt Sjöparken byggs.
– Vi har ett bra samarbete med kommunen, säger Tony Ömalm.
Friskolans utveckling smittar av sig på restaurangföretaget Caprice. Företaget lagar och serverar alla måltider till Malmens Friskola. Catering är företagets andra utvecklingsområde.
– Bara friskolans nya elever innebär en ökning med över 60 procent. Jag hoppas att catering också kan öka, även om konkurrensen är hård. Hittills har tillväxten varit god. Då kanske jag måste anställa en person till i köket. Vi får se, säger Victor Eriksson.
Flytten har inte varit gratis. Tony Ömalm har investerat mellan 16 och 18 miljoner kronor i den nya Friskolan.
– Dels har jag haft egna sparade pengar, dels ställer banken upp med lån. Dessutom får ersättningen från LKAB gå in i investeringen och vi har också fått investeringsstöd av Norrlandsfonden, säger Tony Ömalm.
Victor Eriksson gör också en delinvestering i det nya, toppmoderna köket med några hundratusen, men Caprice hyr lokalerna och en stor del av utrustningen av Malmens Friskola.
– Framtiden ser mycket ljus ut, säger Victor Eriksson.
HårfrisörskaMari Johansson har haft sin frisering Clippt & Scuret i Fokushuset på Järnvägsgatan i fem år. Adressen var en gång i tiden så centralt man kunde komma i det köpstarka Malmberget. Nu blir det en ny adress i Gällivare.
– Förhandlingarna med LKAB:s samhällsomvandlare gick bra. Jag känner mig väl bemött. Nu har jag köpt en egen lokal nära centrum. Hittills har jag hyrt. Det blir min utveckling, säger Mari Johansson.
– Jag tror att centrumområdet i Gällivare stärks av samhällsomvandlingen. Här får man ju ett bra tillskott av malmbergsföretagare, säger Ulf Hansson.