Nattlig flytt av Länsmansbostaden

Oktober 26, 2017
Hus transporteras på trailer
Länsmansbostaden flyttades drygt tre kilometer, till Kirunas nya stadskärna.

Klockan 22:00 onsdagen den 25 oktober gick startskottet för flyttransporten av Länsmansbostaden. Det är den första kulturbyggnaden som flyttar österut – till Kirunas nya stadskärna.– Det är precis lika spännande och roligt varje gång vi flyttar ett hus, säger Tjabba Nordanfjäll, projektledare med ansvar för flytten av kulturbyggnader vid LKAB.

Det blev en sen tillställning när Länsmansbostaden skulle flyttas från Lingonstigen 5 och de dryga tre kilometrarna till sin nya plats. Den nya adressen ligger längs Flyttvägen i Kirunas nya stadskärna, öster om nuvarande centrum.

– Redan under morgonen lyftes byggnaden på plats på trailern för att vara startklar klockan 22:00. På grund av snöfallet och halkan blev starten något försenad. Det var det mest dramatiska som hände. I övrigt har det gått jättebra, säger Tjabba Nordanfjäll, som följde byggnaden längs hela flyttvägen.

Transporten av den 220 ton tunga Länsmansbostaden gick till största del längs Hjalmar Lundbohmsvägen i östlig riktning. Kvällen till ära monterades trafikljus och skyltar ned för att ge plats åt den 19 meter breda hustransporten.

– Flytten tog omkring tre timmar, från start till mål. Fast det var så pass sent hade vi sällskap av många människor längs hela flyttvägen. Det är såklart jätteroligt att så många tog sig ut för att se flytten av den anrika Länsmansbostaden, säger Tjabba Nordanfjäll.

Klockan 01:00 var byggnaden på plats och därmed är den sjunde kulturbyggnaden i samhällsomvandlingens spår flyttad.