Norra Stråket – en flört med gamla Kiruna

Mars 30, 2023
Visionsbild över en innergård. Det är kväll och det lyser hemtrevligt i några av de inbyggda balkongerna.
Illustration PREFAB Design System Stockholm AB & L Arkitekter AB

På gamla skjutbaneområdet i Kiruna intill Kurravaaravägen bygger LKAB, i samarbete med Serneke, bostadsområdet Norra Stråket som ersättning till LKAB Fastigheter. De 227 lägenheterna har en tydlig koppling med ett av kvarteren som försvinner i och med samhällsomvandlingen.

Ralph Erskines byggnader i kvarteret Ortdrivaren, som i folkmun fått namn som Snusdosan och Spottkoppen, har börjat rivas till förmån för fortsatt gruvbrytning. Samtidigt växer en modern tolkning av Ortdrivaren fram i ett nytt område som blir inflyttningsklart i år. Norra Stråket är en hyllning till Erskine och hur han anpassade sin tids arkitektur till den lokala byggnadstraditionen och dess klimatförutsättningar.

– Balkongerna byggs in och blir på så sätt väderskyddade och genom att hålla nere husens höjd når den låga arktiska solen innergårdarna, säger Mari Kuokkanen, projektledare på LKAB Samhällsomvandling.
Området behandlas med stor finkänslighet där god vatteninfiltration ger de bästa förutsättningarna för befintliga träd och buskar. Husen och gatorna får en omsorgsfull belysning som skapar en behaglig och trygg atmosfär under årets mörka månader.

Även färgsättningen känns igen från Ortdrivaren. Den gulorangea kulören återkommer och är samtidigt en anspelning till naturens jordiga toner. Till skillnad från Erskines betong byggs Norra Stråket i huvudsak i trä. Trä är inte bara ett vackert material, det har också många fördelar. Det är förnybart, klimatsmart och har en positiv påverkan på temperatur, luftfuktighet, ljus och akustik i lägenheterna.

– I början klagade Kirunaborna över Ortdrivarens utseende. Idag är tongångarna annorlunda. Det är lite roligt att Norra Stråket, som på många sätt påminner om Ortdrivaren, får liknande kritik som Erskines byggnader fick när de byggdes. Bara framtiden kan säga hur synen på Norra Stråket kommer utvecklas, säger Mari Kuokkanen.