Nu är bygget i gång – det är kristallklart

November 6, 2015
Människor på byggarbetsplats
Byggarbetsplatsen för Kirunas nya stadshus.

Byggbodarna är på plats, projektorganisationen är i gång, den första lyftkranen är rest och det råder full aktivitet nere i Kirunas nya stadskärna där byggnationen av nya stadshuset – Kristallen – har startat.

8 byggbodar är på plats och i dagsläget arbetar 39 personer på byggarbetsplatsen. Skimrande detaljer och en atmosfär av demokrati ska känneteckna det nya stadshuset, Kristallen, ritat av det danska arkitektföretaget Henning Larsen Architects. Byggnaden ska motsvara samma storlek, funktion och kvalitet som nuvarande stadshus.Byggnationen kommer att pågå till sommaren 2018. Som mest kommer cirka 250 personer att arbeta i projektet. Peab har uppdraget att bygga det nya stadshuset och Bravida står för installationerna. Just nu pågår markarbetena och grundläggning av hissgropar och grundplatta.

– Arbetena har kommit igång enligt tidplan och första betonggjutningarna kommer att ske under vecka 46, säger Anders Similä, projektchef på PEAB.

Den totala byggnadsarealen är ca 13 400 kvm och den totala byggnadshöjden är 34,35 meter, därtill är diametern på huset 53 meter. Kristallen är en byggnad utöver det vanliga.

– Vi bygger ett världsunikt stadshus. Det är en utmaning för alla inblandade att förverkliga tävlingsbidraget med den speciella formen, konstruktionen och arkitekturen. Vi är ödmjuka inför uppgiften och måna om att hålla tidplan och budget, säger Johan Mäkitaavola, projektledare för stadshusprojektet hos LKAB.