Nu börjar Kirunas nya polishus byggas

Oktober 13, 2020
Kiruna nya polishus
Inrikesminister Mikael Damberg (t.v) och LKAB:s samhällsomvandlingsdirektör Stefan Hämäläinen avtäckte, tillsammans med Petter Wikström från Polismyndigheten, grävaren som tog det första spadtaget. Foto: Fredric Alm

Måndag 12 oktober togs första spadtaget för Kirunas nya polishus. Inrikesminister Mikael Damberg fanns på plats för att, tillsammans med LKAB:s samhällsomvandlingsdirektör Stefan Hämäläinen och Petter Wikström, lokalområdespolischef i norra Lappland, inviga projektet.— Det är en stor dag för mig som inrikesminister att få vara med och ta första spadtaget för ett helt nytt polishus, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Orsaken till bygget är att det gamla polishuset hamnar innanför påverkansområdet för LKAB:s gruvbrytning varför LKAB enligt etablerad rutin ersätter sakägaren, i detta fall fastighetsägare Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB). SBB har även valt att själva utöka det nya polishuset med drygt 30 procent i yta jämfört med det tidigare för att ge plats åt en växande organisation hos sin hyresgäst Polismyndigheten, som beräknas kunna flytta in 2023.
— Det sker enormt mycket med samhällsflytten. Ni som lever med det varje dag kanske inte ser de stora förändringarna men för mig som är på besök ibland har det hänt mycket och jag ser mycket som går framåt, säger inrikesminister Mikael Damberg i sitt tal vid evenemanget.

Med hänsyn till den rådande pandemin var antalet deltagare begränsat och endast speciellt inbjudna. Tack vare det öppna utrymmet under bar himmel var det inga problem för de drygt 38 deltagarna, från bland annat LKAB, Polismyndigheten, SBB samt media, att hålla avstånd. Spadtaget i sig var dock mer av ett skoptag då det skedde med en minigrävare som dagen till ära hade dekorerats med polisens färger och blåljus.