Nu flyttar de första in i kvarter 1

Juni 21, 2021
Bild: Jim Björnström/North68

KIRUNA. Nu börjar de första hyresgästerna flytta in i Kirunabostäder AB:s nya bostadsbestånd i kvarter 1 i Kirunas nya centrum. Lägenheterna i kvarteret är en ersättning för bostäder som påverkas av LKAB:s gruvdrift i Kiruna.

– Det är en milstolpe att flytta in i de första bostäderna i nya Kiruna. Vi är så klart stolta men det är även en utmaning då området fortfarande är en byggarbetsplats och de som flyttar in i kvarteret blir lite av nybyggare i vårt nya centrum, säger Stefan Sydberg, styrelseordförande för Kirunabostäder i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande skriver de att samtliga lägenheter i Kvarter 1 är uthyrda till hyresgäster vars bostäder i Kirunas nuvarande centrum påverkas av LKAB:s gruvverksamhet.
– Det har varit ett stort intresse för de nyproducerade bostäderna i Kvarter 1 och redan inför tilldelningen av lägenheter stod det klart att det nya kvarteret skulle fyllas av omflyttningshyresgäster, säger Amanda Stålnacke, marknadschef för Kirunabostäder.

För gestaltningen av kvarter 1 har arkitekt Liselott Miranda, Norconsult, tagit utgångspunkt i det som är typiskt för Kiruna. I pressmeddelandet skriver Kirunabostäder att kvarteret har formen av ett stiliserat berg där utsidan består av hårda, ”kalla” material som stål och tegel, en symbol för gruvindustri, samt isblå kulörer i vissa detaljer som en symbol för det arktiska klimatet med snö och is. Kvarterets insida (innergård) har varmare kulörer i form av trä som står för fjällbjörkar och stålpartier i orange som ska föra tankarna till järnets ursprung; flytande magma.
– Min vision har varit att skapa ett kvarter med bestående värden som genom utformning och
materialval tillför något som passar Kiruna och är Kiruna, säger Liselott Miranda.

Kirunabostäder kommer löpande under veckan att publicera såväl rörligt som stilla material från inflyttningen och kvarteret i stort, se länken nedan.

Inflyttning i de första bostäderna i Kirunas nya centrum