Nu startar bygget av kvarteret Gladan i Gällivare

Maj 12, 2022
Skissbild över kvarteret Gladan i Gällivare.
Skissbild över kvarteret Gladan i Gällivare. Illustration: Peab.

LKAB bygger hyreslägenheter, parkeringsgarage och affärslokaler i centrala Gällivare som ersättning för delar av Topbostäder AB:s fastighetsbestånd i Malmberget. Projektet beräknas bli klart under hösten 2024.

— Det är ett prestigeprojekt i slutet av vår samhällsomvandling med LKAB i Gällivare/Malmberget. I kvarteret Gladan får vi en levande bottenvåning med bland annat Coop i bästa cityläge. Lägenheterna, från ettor till fyror, har varierande takhöjd – alla har dessutom inglasade balkonger. Det här ger avstamp för en småstad i världsklass, säger Esa Norojärvi, vd på Topbostäder AB.

Byggstart är planerad till augusti 2022 och redan under vårvintern har förberedande markarbete inletts. 

Totalt kommer 85 lägenheter att byggas inom fastigheten Gladan 3 och 7 med tillhörande parkeringsgarage och ca 1 200 kvadratmeter butiksyta. Gladan 1 tillägnas parkering för centrumhandeln. Byggnationerna på kvarteret innefattar tre lamellhus samt en innergård i två nivåer. Innergården är planerad med sitt- och lekytor, pergola med utemöbler, grillplats och odlingslådor. 

Gladan Vy 3.png

Peab är totalentreprenör för projektet som beräknas vara färdigt hösten 2024.
 
— Samhällsomvandlingen är en förutsättning för LKAB:s fortsatta gruvdrift och det nya kvarteret kommer att bidra till Gällivares centrumbebyggelse på ett bra sätt. Vi är glada över att nu få starta arbetet tillsammans med Peab, säger Pierre Eriksson, projektledare på LKAB.  

—  Vi vill vara med och bidra till levande och välmående samhällen i hela Sverige och är glada för förtroendet att fortsätta utveckla Gällivare. Det är ett spännande projekt som vi ser fram emot att få förverkliga tillsammans med LKAB, säger Susanne Hallberg, regionchef Peab. 

Gladan Vy 2.png