Nya Kiruna centrum invigs med fullspäckat program

Juli 13, 2022
Illustration som visar hus och byggnader
Nya Kiruna centrum. Illustration: Stark Arkitekter.

Äntligen är det dags. Den 1-3 september invigs nya Kiruna centrum. – En milstolpe i Kirunas historia, säger Peter Palmqvist, projektledare för invigningen.

Galleriorna Sjuan, Åttan och Nian slår för första gången upp portarna på torsdagen den 1 september. Samtidigt fylls hela nya centrum med en mängd olika arrangemang och aktiviteter för alla åldrar. Det är ett gediget program som väntar för den som väljer att besöka centrum under första öppningshelgen och invigningen.

– Målet är att det ska finnas något som intresserar alla. Vi har samlat in önskemål och försökt skapa ett program med ett brett utbud, säger Peter Palmqvist.

Invigningsceremoni

Invigningen pågår i dagarna tre, men det är på lördagen kl. 13.00 som den officiella invigningsceremonin går av stapeln. Då varvas underhållning och uppträdanden med tal som hålls av representanter från LKAB och Kiruna kommun, men mer än så vill Peter inte avslöja om ceremonin.

– Vissa saker väljer vi att hålla lite hemligt fram till själva invigningen, säger Peter Palmqvist.

Brett utbud

Även torsdag, fredag och resten av lördagen fylls av arrangemang. Artister som De Vet Du, Stiftelsen, Felicia Takman och Norlie & KKV uppträder. Det bjuds på musik av lokala artister från Ung Artist Malmfälten, Riksteatern håller en föreställning och i Kristallen blir det dans till livemusik av dansband. Komikern och skådespelaren Nour El Refai och fd. elitsoldaten Petra Malm föreläser och Babblarna underhåller de allra yngsta besökarna. För den som är hungrig eller sugen på något gott finns ett matland på området.

– Vi hoppas att så många som möjligt väljer att komma och fira in nya Kiruna centrum. Det känns som ett väldigt hedrande uppdrag att få vara med och forma invigningen, säger Peter Palmqvist.

Det fullständiga programmet kommet att finnas tillgängligt i augusti på invigningnyakiruna.se. Där kommer det även finnas information om parkeringar på området, hur man tar sig dit med buss samt var närmsta toalett finns. Det kommer även finnas möjlighet att köpa biljetter till de arrangemang som kräver det.