Nya stadshuset i Kiruna

Mars 20, 2017
Stadshus
Mycket av installationerna är redan på plats och kommer att börja driftsättas i slutet av året, och vissa glaspartier är på plats.

Det nya, runda stadshuset syns tydligt från flera håll i Kiruna nu. I mitten av januari passerade byggprojektet halvtid.– Senaste nytt är att glaspartierna har börjat monteras på huset, säger Johan Mäkitaavola, projektledare LKAB.

Det är lätt att tro att nya stadshuset kommer att bli den nya profilbyggnaden i nya centrum, tre kilometer öster om nuvarande stadskärnan. Än så länge hänger en del presenningar över det som så småningom ska bli en fasad med kupad sten och fönster med panoramavy. Mycket av installationerna är redan på plats och kommer att börja driftsättas i slutet av året, och vissa glaspartier är på plats.

– Just nu arbetar vi med att få huset tätt så att vi kan få igång värmen ordentligt och på allvar komma igång med innerväggar och installationer, säger Johan Mäkitaavola, projektledare LKAB.

I taket i mitten av entréhallen syns början till det som ska bli den bli så kallade Kristallen, namngiven av det vinnande arkitektförslaget. Kristallen kommer att inrymma konstmuseet, kommunfullmäktiges stora sal och kommunstyrelsens lilla sal. En enda pelare i mitten av huset, gjuten på berggrunden, håller upp allt tillsammans med fyra rejäla stålbalkar. Så småningom ska konstruktionen kläs i guldfärgad plåt.

Johan Mäkitaavola

– Utmaningen är fortfarande att hålla tidplanen då det är många aktiviteter och yrkesgrupper som ska samsas om ytorna, men det flyter på bra, säger Johan Mäkitaavola.

Under årets första månader har även alla som ska ha sin arbetsplats i nya stadshuset haft chans att besöka bygget. På plan två finns ett provkontor på nio kvadratmeter iordningsställt med vidsträckt utsikt över omgivningarna som de fått bekanta sig med. Totalt rör det sig om över 200 besök.