Paret Molander trivs

December 11, 2015
Paret Molander i soffan
Henrik och Anne Molander är hyresgäster som redan flyttat från Malmberget.

Henrik och Anne Molander var tvungna att lämna sin älskade lägenhet på Bolagsområdet i Malmberget till följd av gruvbrytningen. De fann vad de sökte i en modern etagelägenhet på Myråsen i Gällivare.

Paret visste att området de bodde i skulle påverkas av gruvbrytningen. De fick fortlöpande information från LKAB. Men så hände något. Planerna reviderades och familjen fick besked om att flytta två år tidigare än planerat.

Familjen Molander bodde på övervåningen i ett fint gammalt hus på Bolagsområdet. De gillade utsikten över Malmberget och att det var stort nog åt hela familjen.
– Det var en riktigt mysig lägenhet, säger Henrik Molander.

Det nya beskedet kom plötsligt men familjen tog det med ro.
– Det kändes okej eftersom det inte var jättepanik och vi kunde ta tid på oss att välja bland de olika alternativen som vi fick från LKAB Fastigheter, säger Henrik Molander.

Familjen kikade på några lägenheter men ingen kändes rätt förrän de satte fötterna på tröskeln till Etagelägenheten som de nu bor i.
– Vi bestämde oss i stort sett på stående fot. Det kändes så bra, nästan som att ha eget, känslan var inte helt olik den gamla lägenheten, säger Anne Molander.

Familjen flyttade in några månader efter beslutet. Eller rättare sagt delar av den.
– Vi fick ett visst manfall precis runt flytten. Barnen fick egna lägenheter och studier på annan ort som gjorde att det mer eller mindre bara blev jag och Anne som flyttade in, säger Henrik Molander och skrattar åt minnet.

Lägenheten är bara tio kvadratmeter mindre än den förra, men planlösningen är helt annorlunda. Den har två våningar med hall, kök, badrum, vardagsrum och ett sovrum på övervåningen. Två sovrum och förvaringsutrymmen finns på bottenplan. Balkong och en uteplats i söderläge är pricken över i:et.

– Det är stort på bara två, men läget och att vi har egen uteplats gör att det känns som ett radhus. Vi har bott här i fyra år nu och trivs så bra, säger Anne Molander.