Plankprojektet – en färgsprakande historia

Juni 2, 2017
Barn målar.
Färgglatt: Sune Lahti, Rut Utsi, Greta Morell, Elias Flemström, Nelli Schrodeus, Andreas Granmyr, Lykke Asplund och Fia Färnström vid Vita Viddernas barnskola jobbar med att färdigställa planket tillsammans med Sirpa Vuorinen, lärare.

Under våren har åtta skolklasser från centrala Kiruna fattat penseln och skildrat sina tankar om framtidens stad. Resultatet är ett färgsprakande alster som uppgår till hela 40 meter.– Det är jätteroligt att arbeta med det här projektet. Framförallt är det spännande att få ta del av barnens tankar om framtiden, säger Sofia Agronius, projektledare på uppdrag av LKAB.

Plankprojektet genomfördes för första gången 2015, i samband med avvecklingen av gård 2 och 4 på bostadsområdet Ullspiran. Under hela sommaren kunde förbipasserande ta del av barnens tankar om framtiden på byggplanket som avskärmade avvecklingsområdet. I år ser resultatet något annorlunda ut.
– Under 2015 var det många sjukhus, parkourparker och badhus som illustrerades. I år är det annorlunda. På sätt och vis tror jag att samhällsdebatten påverkar resultatet. Till exempel är det många som målat det nya stadshuset medan ingen målat det nuvarande, säger Sofia Agronius.

Som ett led i samhällsomvandlingsprocessen där utveckling, avveckling och flytt är en förutsättning för fortsatt gruvbrytning växte idén om plankprojektet, som ett forum för barn och ungdomar att uttrycka sina tankar om framtiden fram.
– Det känns fantastiskt att vi, tillsammans med Kiruna kommun, kan genomföra plankprojektet på nytt. Projektet är en möjlighet för oss att göra barn och ungdomar delaktiga i omvandlingsprocessen, säger Josefine Ejemalm, kommunikatör på LKAB.
I årets upplaga deltar Tuolluvaraskolans årskurs 1 till och med årskurs 6 samt Bergaskolans årskurs 2 och Vita Viddernas årskurs 1. Varje klass har fått fem meter plank till förfogande och resultatet är minst sagt spännande.
– Variationen är stor. Alltifrån äventyrsbad till det nya stadshuset har fått plats på planket. Samtliga deltagare har lämnat sitt unika avtryck och sitt bidrag på planket, säger Sofia Agronius.

Från och med den 9 juni finns planket för allmän beskådan i Iggesundsparken.